Z elektrárny

Pět set dnů bez úrazu v elektrárně

20. 12. 2013

Rok, čtyři měsíce a 15 dnů nebo 12 tisíc hodin bez pracovního úrazu zaměstnanců v Jaderné elektrárně Dukovany, kde se bezpečnost provozu i pracovních postupů staví na první místo. Na polovinu, tedy 250 dnů se dostali zaměstnanci dodavatelských firem, které zde pracují.

Druhým významným rekordem, který se podařilo v průběhu prosince překonat je dosažení 500 dnů bez úrazu zaměstnanců na lokalitě JE Dukovany. K jeho dosažení přispěla kampaň "Bezpečné chování", která odstartovala na začátku letošního léta,  a již nese své ovoce. Nejnáročnějším obdobím nejen z hlediska bezpečnosti jsou v elektrárně období odstávek (aktuálně 4. blok), kdy dochází k provádění širokého množství prací s vysokými nároky na jejich koordinaci mezi pracovníky elektrárny a dodavateli. Jako prevence bezpečného chování v elektrárně bylo a je upozorňovat na možná rizika prostřednictvím databáze, bezpečnostních poznámek a dalších aktivit, které jsou určeny všem, kteří se v elektrárně pohybují.
"Se zvyšující se bezpečnosti na elektrárně mám radost. Je to neustálý proces a nikdy nejsme s prací v oblasti bezpečnost hotovi. Děláme pro ni maximum," sděluje k tématu Pavel Nechvátal, manažer útvaru BOZP a ekologie.

Elektrárna je bezpečný podnik

Jaderná elektrárna Dukovany je od roku 1999 držitelem certifikátu „Bezpečný podnik“, který je dokladem o zavedení funkčního integrovaného systému řízení BOZP, PO a EMS. Tímto se řadíme do společnosti 74 zaměstnavatelů v ČR, kteří tento certifikát v současné době vlastní a obhajují. Nás čeká pravidelná, již šestá, obhajoba tohoto ocenění v roce 2014, kdy nás navštíví inspektoři OIP, kteří budou provádět vnější audit programu „Bezpečný podnik“ a prověřovat naši připravenost podmínky programu i nadále plnit.