Studenti

Peníze za sběr papírů a pomerančové kůry darují děti Charitě

19. 11. 2013

Základní škola v Rouchovanech navázala spolupráci s charitativním střediskem Raná péče. Peníze za sběr papíru a pomerančové kůry darují děti Charitě.

Rouchovanská škola několik let podporovala v rámci projektu Adopce na dálku ugandskou holčičku Milly a Minivu ze Zambie. „Dostali jsme zprávu, že Milly musela se svými příbuznými změnit místo pobytu, takže naše finanční pomoc už není potřeba. A tak jsme přemýšleli, jakým směrem se vydat. Je mnoho potřebných a nemusí to být jenom Afrika, stačí se podívat kolem sebe,“ říká ředitelka základní školy v Rouchovanech Jana Mittnerová a dodává, že v projektu byli zapojeni osm let.  Škola tedy oslovila třebíčskou Charitu a společně začali hledat vhodného příjemce daru. „Nejsou to velké peníze, které děti za sběr utrží, ročně to může být pět tisíc. Ale důležité je zde také výchovný prvek, aby si děti uvědomovaly, že jsou tu lidé, kteří potřebují pomoci a že peníze se nezískávají tak lehce,“ svěřuje se ředitelka Mittnerová.  

Peníze, které děti v Rouchovanech získají za sběr sběr papíru a pomerančové kůry, tak půjdou do střediska Rané péče v Třebíči. Raná péče je soustava služeb a programů poskytovaných ohroženým dětem a dětem se zdravotním postižením a jejich rodinám. Základem komplexní péče je rozvoj všech dovedností a schopností dítěte a jeho začlenění do společnosti. Začíná zjištěním ohrožení nebo postižení dítěte a končí integrací dítěte nebo zařazením dítěte do vzdělávací instituce.

Ještě letos věnují žáci školy Středisku rané péče Třebíč pět tisíc korun. Tyto peníze budou použity na zakoupení zdravotních pomůcek nebo speciálních hraček pro tyto děti. Jedná se o děti ve věku do sedmi let.