Rozhovor

Pavel Liška: Mám rád festivaly. Jsou tam lidi, kteří tam chtějí být

23. 05. 2012

Pavel Liška jen tak rozhovory nedává, ale nám se podařilo si s ním promluvit o jeho plánech na léto a jak vzpomíná na své studentské majálesy.

Jak se ti líbí v Třebíči? Jezdíš do Třebíče často?

Do Třebíče jezdíme velmi často, protože tady máme našeho kamaráda Vencu Bartoše (zpěvák třebíčské hudební skupiny FRU FRU). My jsme tu začínali s Komediografem, vlastně v té době toto vystoupení úplně začínalo. Hráli jsme zde v hospodě na Barborce. My sem vlastně jezdíme rok co rok. Když neberu klasická divadla, tak tady na majálesu už jsme vlastně po čtvrté. V podstatě jsme už tady doma.

Jak bys porovnal publikum tady na majálesu na Moravě a třeba v Čechách? Dá se to vůbec porovnat?

Já to neporovnávám. Tady je stejně výborné publikum jako kdekoli jinde na Moravě nebo v Čechách. Je to promíchané, tady už nás lidé znají, tak ví, co od nás mohou čekat, proto to máma tedy moc rádi.

Vzpomínáš si na svůj majáles jako student?

Jasně, na majáles jsme chodívali, když jsem studoval JAMU v Brně. Brno já mám strašně rád, protože jsem tam prožil své nejlepší roky studia a pak v HA divadle. Dokonce se považuji za Brňáka. Je to takto: duší jsem Brňák, který je z Liberce, ale žije v Praze.

Co tě čeká v létě? Jaké máš plány?

Mám plány, a to udržet si prázdniny. Já se snažím každý rok udržet prázdniny a v tomto krásném období nepracovat. Vloni mi to bohužel nevyšlo. Dobrovolně jsme natáčeli náš autorský film, právě s naší partou z Komediografu. Splnili jsme si takový sen, natočili jsme Polski film, který má premiéru teď o prázdninách. Takže jsem minulé prázdniny zazdil natáčením, proto chci mít tyto prázdniny volnější. Takže prvních čtrnáct dnů budu věnovat premiéře filmu, pak budu měsíc na chalupě, kde se budu věnovat právě chalupě a rodině. Pak vyrážím zase za další svou láskou, a to je motorka, jedu do Turecka. Ale většinu času budu trávit doma.

Pavle, a co festivaly? Máš nějaký oblíbený festival?

Oblíbených mám hodně, já mám festivaly hrozně rád. Tam se prostě sejdou lidi, kteří tam chtějí být. Málo kdy se stane, že na festivalu je „blbý“ publikum. Takže proto jsou festivaly vždycky paráda.

Díky za rozhovor, ať se ti daří!

Michal Blažek a Eva Fruhwirtová