Z elektrárny

Pavel Gregor: Rybář z jaderky

31. 10. 2018

Bydlí s rodinou v Horních Dunajovicích. V současné době se připravuje na práci operátora sekundárního okruhu.

Připravujete se na práci v elektrárně, konkrétně na pozici operátora sekundárního okruhu. Přibližte nám svoji práci.

Vzhledem k tomu, že příprava operátorů trvá skoro dva roky a my jsme úplně na začátku, trávíme většinu času na školícím centru ČEZ v Brně. Než se dostaneme do elektrárny jako operátoři, čeká nás ještě dlouhá cesta. Postupně procházíme jednotlivé naplánované školící moduly a ty jsou zakončeny zkouškovým obdobím. Stále více se pak budeme dostávat do elektrárny a na trenažér blokové dozorny. Naše znalosti pak otestuje SÚJB u závěrečných zkoušek a na závěr nás ještě čekají podnikové zkoušky.

 

Zajímalo by mě, čím jste chtěl být jako malý kluk. A kdy přišlo rozhodnutí pracovat v jaderné elektrárně?

Jako malý kluk jsem často měl v ruce šroubovák a pořád dokola rozdělával vše co šlo. Smontovat věci dohromady už bylo těžší, ale i to se někdy povedlo. Nevzpomínám si přesně na vysněné zaměstnání, ale určitě to bylo technické zaměření. Postupem času jsem se zajímal o výpočetní techniku a vystudoval obor mikroelektronika a technologie na FEKT – VUT Brno. Při studiu jsem si našel brigádu u největšího prodejce IT techniky v ČR a tam jsem nakonec zůstal přes 13 let. Rozhodnutí pro změnu přišlo náhodou. Manželce skončila mateřská dovolená a tak jsme hledali práci právě pro ni. Při procházení nabídek jsem narazil na inzerát, kde ČEZ hledá operátory pro jadernou elektrárnu Dukovany. Ze začátku mě vůbec nenapadlo, že bych se o tuto pozici ucházel, ale velmi mě zajímalo, co vlastně operátor jaderné elektrárny dělá, jaká je jeho pracovní náplň a jaké požadavky musí splňovat. Přečetl jsme několik článků a rozhovorů s operátory na internetu. Pozici operátora jsem začal vnímat jako výjimečnou, kterou nemůže dělat úplně každý. A v tu chvíli jsme si řekl, že do ČEZu pošlu životopis.

 

V čem je práce v jaderné elektrárně jiná, než například to, co jste dělal před tím?

Je to pro mě zásadní změna. U předchozího zaměstnavatele jsem byl velmi dlouho a pracoval jsem postupně na různých manažerských pozicích. Pracovní den jsem trávil v kanceláři nebo na cestách a neustále se potkával s velkou spoustou dalších lidí. Telefon zvonil neustále, každý den jsem musel odepsat na desítky emailů, do práce jsem odjížděl kolem půl osmé ráno a vracel jsem se večer. Děti jsem tak přes týden prakticky neviděl. Nyní mám více volného času, příprava operátoru ale obnáší ohromnou porci informací a tak se musím doma připravovat a učit. Takže se i stává, že se večer sejdeme u učení s mým synem, který chodí do třetí třídy. Je to někdy docela legrační pohled.

 

Co vás na této práci baví? A jaký máte pracovní kolektiv?

Vrátil jsme se po dlouhé době zpět do školy. Oproti studiu na vysoké škole se ale probírají věci, které jsou důležité ke konkrétní technologii, nejde tak pouze o kvantum obecné teorie. Postupně máme naplánované stáže na elektrárně, kde vše uvidíme na vlastní oči v praxi.

Na pozici operátorů se nás připravuje celkem sedm pro Dukovany a část teorie máme společnou s jedním kolegou z Temelína. Já jsem nejstarší, další kolegové jsou většinou čerstvě po státnicích, jsou tedy zvyklí se učit. Další výhodu mají v probírané látce – každý se již některou část učil, já většinu slyším úplně poprvé a pokud jsme něco na škole přeci jen probírali, tak už jsem to po více než deseti letech zapomněl.

 

Jaký je váš pracovní den?

Ráno začínáme v osm hodin, do oběda máme blog přednášek, po obědě většinou měníme předmět výuky. Po odpřednášení celého předmětu následuje zkouška, může to být i hned následující den. Na tu je potřeba se připravit - máme vyhrazené samostudium, často si procházím látku i večer, kdy jdou děti spát. Aktuálně je to hlavně teorie, postupně budeme trávit více času v elektrárně.

 

Blíží se advent a pak Vánoce. Jak se připravujete?

Předchozí Vánoce pro mě bývaly velmi pracovně náročné a trávil jsem velmi mnoho času nad přípravou vánočních kampaní a akcí pro zákazníky. Letos ale bude více času si advent užít s rodinou. Mám dvě mále děti – dcerku 5 let a syna 9 let. Celé Vánoce se tak točí kolem dětí, které se už teď velmi těší a v katalogu si dělají značky u hraček, které hrozně potřebují. Do Vánoc ale prakticky označí celý katalog.

 

Život není jenom o práci. Co děláte ve volném čase?

Miluji rybaření, spoustu volného času tak strávím někde u vody v přírodě. Právě dnes jsem se vrátil z akce, kterou jsme uspořádali asi pro šedesátku rybářů. Letos jsem se zúčastnil i dvou velkých závodu, kde byla konkurence z celého světa – World Carp Masters (světový šampionát v lovů kaprů) a Stairs2Hell – evropský šampionát. Rybařina jde naštěstí skloubit i s rodinou, obě děti už ryby chytají a letošní prázdniny jsme skoro celé strávili společně s rodinou v našem karavanu u vody.