(Ne)známé

Patnáct let lodní dopravy na Dalešické přehradě – příběhy lidí, vody a lodí

30. 04. 2022

Vodní hladinu Dalešické přehrady čeří už patnáct let výletní loď. S nápadem lodní dopravy přišla Hana Žáková.

„Vzpomínám si, jak jsem před mnoha lety chodila se svými dětmi k Dalešické přehradě, seděla na jejím břehu a pokaždé přemítala, jak by to bylo krásné, kdyby po její hladině plula velká loď na které bychom se mohli svézt.“ V době, kdy byla starostkou Koněšína a předsedkyní Ekologického mikroregionu Horácko začala hledat partnery, kteří by pomohli ke zhmotnění jejího snu. Přidali se starostové Kramolína Jaroslav Žák a Třebenic Jiří Chloupek. Bylo před nimi spoustu práce. Přesvědčit úřady i veřejnost, sehnat finance, loď i dopravce a následně provozovatele lodní dopravy. A povedlo se. A to také díky podpoře Jaderné elektrárny Dukovany a Petru Spilkovi.

První výletní loď se jmenovala Vysočina
Přesně 28. června 2007 byla na Dalešickou přehradu spuštěna první loď, která sem byla převezena z Podolska na Orlíku a jmenovala se Dyje. Zahájení lodní dopravy odstartovalo úderem letních prázdnin. Při této události loď dostala nové jméno – Vysočina. Požehnal ji koněšínský farář Petr Holý a pokřtil ji jeden z našich nejuznávanějších režisérů – Jiří Menzel (režíroval film o budování Dalešické přehrady Kdo hledá zlaté dno nebo Postřižiny, které se natáčely v nedalekém pivovaru v Dalešicích). Dalšími kmotry byla zpěvačka Naďa Urbánková a herec Jaromír Hanzlík. Sledovali je stovky přihlížejících na pláži. Výletníkům zde loď sloužila celých pět let.

Štafetu převzala loď Horácko
V listopadu 2011 byla na hladinu přehrady spuštěna další loď. Ta sem byla dopravena z Labe, kde plula pod jménem Porta Bohemica 2. Dostala jméno Horácko a výletníky vozí dodnes. Kdyby měla loď rodný list, dočetli bychom se v něm, že začátek její plavby je v loděnici Korneuburg na Dunaji v roce 1957. Letos 26. února tedy oslavila své 65. narozeniny. Pojme až 115 cestujících, domácích mazlíčků nespočet. Cyklistům nabízí také přepravu jízdních kol. Nalodit se na loď Horácko je možné v pěti zastávkách (Koněšíně, Hartvíkovicích, Dalešicích, Kempu Wilsonka, Kramolíně) podle pevného jízdního řádu. Z paluby lodě, ať už přední, zadní či horní, jsou nádherné výhledy na okolní přírodní krásy lemující celou přehradu. A co je na Dalešické přehradě úžasně? Při každé návštěvě je jiná. Ten, kdo ji okusí, musí si ji zamilovat a vrátit se zpět.

Pluje se po celý rok. Dalešická přehrada totiž nezamrzá
Vodní dílo Dalešice bylo vybudováno v souvislosti s výstavbou blízké Jaderné elektrárny Dukovany. Součástí vodního díla jsou nádrž v Dalešicích s objemem 127 milionů m3, vyrovnávací nádrž Mohelno, přečerpávací elektrárna Dalešice a průtočná vodní elektrárna Mohelno. Dalešická přehrada díky kolísání hladiny nezamrzá. Je to způsobeno přečerpáváním vody zpět do hlavní nádrže v souvislosti s přebytkem vyrobené eklektické energie. Je tak možné plout doslova za každého počasí a v každé roční době. Za patnáct let využilo tuto formu dopravy asi čtvrt milionu pasažérů a lodní doprava se stala nedílnou součástí dopravy a zejména nabídky cestovního ruchu. Lodní dopravu nevyužívají jen individuální návštěvníci, ale třeba i školy, školky či různé spolky v rámci svých výletů. Anebo i místní. U Kramolína, kde je jedno z nástupišť, funguje Infocentrum se zázemím pro návštěvníky. V době letních prázdnin je otevřené každý den, po zbytek roku v dny, kdy pluje loď. „Dalešická přehrada se od ostatních liší v tom, že když po ní plujete, vidíte lesy, skály a zadaří-li se, tak i srnky, které chodí k přehradě pít. Není to tak, že se díváte na chaty jako třeba na Orlíku nebo na paneláky v případě Brněnské přehrady. Dalešická přehrada má své kouzlo. Mění se s každým ročním obdobím, často i s každým dnem. A my, tuto rozmanitost milujeme. Milujeme svoji práci a tak to má být, “ svěřuje se kapitán lodi Horácko a třebíčský rodák Milan Jahoda.

 

Lodní doprava na Dalešické přehradě v datech
28.6. 2007 spuštění lodě Vysočina na Dalešickou přehradu
1.7. 2007 zahájení provozu lodní dopravy na Dalešické přehradě křtem lodi Vysočina
21.11. 2011 spuštění lodě Horácko na Dalešickou přehradu
1. 1. 2012 oficiální zahájení plavby lodě Horácko na Dalešické přehradě
22. 4. 2012 křest lodě Horácko
5. 5. 2012 odvoz lodě Vysočina z Dalešické přehrady
5.8. 2017 přivítala loď Horácko dvěstětisícího cestujícího

 

Plánované akce na rok 2022
30. 4. Čarodějnická plavba
1. 7. - 28. 8. prázdninové plavby
28. 9. Svatováclavská plavba
11. 11. Svatomartinská plavba s netradičně připravenou svatomartinskou husou a v 11.11 otevření první lahve letošního mladého svěžího vína
28. 10. a 17. 11. sváteční plavby
26. 12. Štěpánská plavba
31. 12. Silvestrovská plavba

 

Fotogalerie