30. 12. 2015

Marek Venuta je školkař z Popic u Znojma. V Kadově pracuje v ovocné školce, která je čistě rodinnou firmou fungující již dvacet pět let.

„Založil ji můj táta s mým bratrem. Sadařství a pěstování stromků je u nás v rodině tradicí. Již můj pradědeček si stromy pro svou potřebu sám štěpoval a rouboval. Staral se i o zámecký park v Tavíkovicích. V naší školce pěstujeme téměř všechny ovocné druhy stromů, které se u nás vyskytují“ vypráví Marek, hrdý otec čtyř dětí. Pěstování a sázení stromků zažívá znova boom. V devadesátých letech lidé postupně upouštěli od tradičních zahrad a sázeli trávníky a budovali bazény. Ted se postupně zase vracejí k drobnému zahrádkaření. „Největší zájem je stále o švestky a meruňky, které pěstitelé používají pro výrobu domácích pálenek,“ říká s úsměvem Marek.

V Kadově ročně vypěstují kolem 25 tisíc stromů. Vždy záleží na počasí. Některé roky, jako byl třeba tento, jsou pro pěstování opravdu náročné. „Zima byla suchá, nepadal sníh a od jara prakticky nepršelo a teploty byly opravdu tropické.  Pěstujeme bez závlah, tím jsme zcela odkázáni na přízeň či nepřízeň počasí. Letos jsme měli místy až padesátiprocentní výpadek podnožového materiálu,“ popisuje Venuta a doufá, že letošní zima a příští rok nebude na srážky skoupý. A je vůbec práce v ovocné školce přes zimu?  V zimě když jsou sice krátké dny, tak si lidé myslí, že školkař nepracuje. Opak je pravdou. V ruce se roubují jabloně, drobné ovoce, jako např. angrešty a rybíz. Probíhá třídění a expedice podnoží, stříhají se jednoleté výpěstky na korunku, a jak se rozpustí sníh, už se sází podnože a probíhají další polní práce.