Z elektrárny

Otázky pro ředitele EDU pro Zpravodaj

16. 03. 2013

Rozhovor s ředitelem elektrárny Jaroslavem Jakubem.

V závěru loňského roku jste byl jmenován ředitelem Jaderné elektrárny Dukovany. V jakém stavu jste ji převzal?

Stav Jaderné elektrárny Dukovany je jak po stránce bezpečnostní tak i provozní na velice dobré úrovni v porovnání s elektrárnami na celém světě. V rámci porovnání zaujímá pozici mezi nejlepšími 30 %. V současné době probíhají investiční akce z důvodu zvýšení bezpečnosti po havárii na JE Fukušimě v oblastech seismicity,vítr, sníh a dodatečné zdroje elektrického napájení. Všechny tyto investiční akce jsou naplánovány k realizaci do roku 2015, kdy JE Dukovany očekávaná od  Státního úřadu pro jadernou bezpečnost rozhodnutí o provozu 1. bloku na dalších deset let.

Celá vaše profesní kariéra je spjata s dukovanskou elektrárnou. Vzpomenete si na své začátky a na to, jaká tehdy elektrárna byla?

Určitě na začátky provozu vzpomínám velice rád. Prvního září 1983 jsme na elektrárně zahájili směnový provoz, kdy jsem byl zařazen na funkci operátor sekundární části. Třetího května 1985 došlo k prvnímu přifázování turbogenerátoru k elektrizační soustavě .Tento datum si dobře pamatuji, neboť se shoduje s datem mého narození. Zkoušky, testy při prvním spouštění se nemohou porovnávat s dnešním systémem řízení. Vzpomínám si, jak jsme byli všichni hodně zapáleni do spouštění a společně s dodavatelem na sekundární části s pány Němcem, Havelkou ale i mistrem sekundární části panem Hrubešem jsme se snažili o co nejlepší výsledky společné práce.

 Obraťme se k současnosti - havárie elektrárny Fukušima v Japonsku otevřela před jadernou energetikou, resp. jadernými elektrárnami, řadu otázek. Které jsou ty nejhlavnější a jak na ně reaguje elektrárna v Dukovanech?

Jsou to zejména oblasti zdokonalení projektu elektrárny z pohledu seismicity, větru, sněhu, elektrického napájení při poruchových stavech. Veškeré tyto oblasti byly analyzovány a navrženy opatření k realizaci v letech 2013-2015.

O jaké další priority, kromě těchto bezpečnostních aspektů, chcete ve své funkci usilovat? Jinými slovy - co čeká elektrárnu v roce 2013 a případně dalších?

Hlavní prioritou ve střednědobém horizontu tj. do roku 2015 je  program LTO (long term operation -  dlouhodobý provoz) a z nich  projekty, které zabezpečí další provozování JE Dukovany minimálně do roku 2025. Kromě tohoto programu budeme využívat systém PDCA (plán, realizace, kontrola, návrh pro zlepšení), zejména v oblastech kontroly činností a návrhy pro zlepšení máme určitý potenciál být lepší.

Jste rodákem z Radkovic u Hrotovic, z dosavadních ředitelů jste se narodil nejblíže místu, kde nyní elektrárna stojí. Co pro vás znamená zdejší region?

Zdejší region je pro mne „srdeční záležitost“ udělat vše proto, aby JE Dukovany byla provozována minimálně do roku 2025 a tím zachovat zaměstnanost pracovníků v tomto regionu. Jsem přesvědčený, že spolupráce s regionem je na hodně vysoké úrovni o čemž svědčí i statistiky průzkumu.

Zpravodaj Jaderné elektrárny Dukovany v roce 2013 vstupuje do svého 20. ročníku, stal se součástí vazeb mezi elektrárnou a obyvateli v jejím okolí. Chtěl byste něco vzkázat jeho čtenářům?

Rád bych při této příležitosti poděkoval všem čtenářům za podporu provozu jaderné elektrárny a zároveň věřím, že spolupráce mezi JE Dukovany a okolím bude na vysoké úrovni.

A na závěr, když dovolíte, - prozraďte čtenářům jak odpočíváte, čím se nejraději zabýváte ve svém volném čase.

Ve svém volném čase se věnuji jednou hodinou týdně od jara do podzimu tenisu. O víkendech trávím většinu času na chalupě ve Strážku. Mám rád svezení na motorce SUZUKI 1100 GSX .Rád se v zimním období o víkendech procházím buď pěšky nebo na běžkách v okolí Kracovic. 

Děkuji za rozhovor.

Ptal se Jan Sucharda.