(Ne)známé

Osmdesát let od atentátu na říšského protektora R. Heydricha

08. 04. 2022

Letos uplyne 27. května přesně osmdesát let od provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tuto událost si připomenou v obci Rešice ležící na hranicích Vysočiny a jižní Moravy na den přesně.

Narodil se zde totiž Adolf Opálka, jeden z parašutistů, který se na této události podílel. A také jeho bratranec, další parašutista, František Pospíšil.

„Každých pět let pořádáme v naší obci vzpomínkové setkání připomínající provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha a uctění rodáků nadporučíka Adolfa Opálky a rotného Františka Pospíšila a ostatních bojovníků za svobodu národa a vlasti. Připravujeme program pro veřejnost na pátek 27. a sobotu 28. května,“ zve starostka Rešic Petra Jílková.

Na organizaci se bude velkou měrou podílet Armáda České republiky. Do rodné obce obou parašutistů přijedou i vojenští veteráni.

Rešice připravují dvoudenní program pro veřejnost
Veřejnost se může těšit na seskok výsadkářů, ukázky vojenské techniky a také výstavy, které mapují osudy Opálky a Pospíšila, operaci Anthrophoid a život v Protektorátu Čechy a Morava. Součástí programu bude promítání filmu Lidice a černobílého filmu Atentát, kde roli Adolfa Opálky zahrál Radoslav Brzobohatý, který v roce 2012 Rešice navštívil. Vystoupí kapela Epydemye a Jožka Šmukař s cimbálovou kapelou. Při této příležitosti vydají Rešice miniknihu, která bude mapovat život jejich rodáků – Adolfa Opálky a Františka Pospíšila.
Generálním partnerem akce je Nadace ČEZ a partnery Jihomoravský kraj a Mikroregion Moravskokrumlovsko. 

Adolf Opálka, rodák z Rešic
Narodil se v Rešicích 4. ledna 1915. Navštěvoval Základní školu v Rouchovanech, po maturitě na obchodní akademii se během vojenské služby přihlásil na vojenskou akademii. Po mnichovské zradě opustil vlast, bojoval v cizinecké legii v Alžírsku, po vypuknutí války se vrátil do Francie, ale po její rychlé porážce odplul do Velké Británie. Tam absolvoval parašutistický výcvik a byl jmenován velitelem tříčlenné sabotážní paraskupiny Out Distance, kterou s ním tvořili rotný Karel Čurda a desátník Ivan Kolařík. V noci z 27. na 28. března 1942 byli vysazeni kvůli navigační chybě místo na Písecku až u Ořechova v blízkosti Telče. Ivan Kolařík ztratil falešné doklady, v nichž měl proti všem zásadám fotografii své dívky i s věnováním. Tato chyba ho stála život, nacisté popravili jeho i rodinu jeho dívky. Karel Čurda se vydal na cestu zrady svých kamarádů. Po atentátu na nacistického vraha Reinharda Heydricha se Adolf Opálka společně s dalšími spolubojovníky ukryl v pražském kostele v Resslově ulici. I když je Němci obklíčili, odmítali se vzdát: „Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme, slyšíte? Nikdy!“ Zraněný Opálka na kůru chrámu spolkl ampuli s jedem a zastřelil se. Bylo mu 27 let.

Eva Fruhwirtová

 

Fotogalerie