Z regionu

Oranžový pětiboj odstartoval rekordním zájmem škol

09. 04. 2012

Oranžový pětiboj je unikátní hrou určenou pro žáky 1. až 9. tříd základních škol z celé republiky. Z Vysočiny a jižní Moravy se do soutěže přihlásilo třicet škol.

„Druhý ročník Oranžového pětiboje, který pro základní školy připravila Skupina ČEZ, láme rekordy ještě dřív, než vůbec došlo na první sportovní disciplíny,“ říká mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka. Zatímco loni se podařilo rozhýbat na dvacet čtyři tisíc dětí, letos jich bude téměř dvojnásobek. Všech dvě stě míst pro základní školy totiž bylo v soutěži rozebráno během prvních pěti minut po spuštění registrací.

Oranžový pětiboj je unikátní hrou určenou pro žáky 1. až 9. tříd základních škol z celé republiky. Děti se v hodinách tělesné výchovy utkají v pěti rozličných disciplínách (skok do dálky, člunkový běh, hod na koš, skok přes lavičku a račí chůze) a dvacet nejúspěšnějších škol se následně utkají ve finále o novou Oranžovou učebnu nebo hřiště v celkové hodnotě 1 200 000 Kč. „Zkrátka nepřijde ale žádný účastník – všechny zapojené školy získávají automaticky sportovní set s míči na fotbal, basketbal, volejbal, rozlišovacími dresy a dalším sportovním náčiním; pro děti jsou zase připraveny pamětní medaile,“ popisuje Petr Spilka.

„Oranžový pětiboj měl loni obrovský úspěch, protože se nám podařilo rozhýbat dvacet čtyři tisíc dětí ze základních škol a ukázat jim, že se dá trávit volný čas i jinak než u počítače. Kvůli velkému zájmu jsme se rozhodli kapacitu zdvojnásobit na dvě stě škol, i tak však byla všechna účastnická místa rozebrána během pěti minut,“ říká Bohdana Horáčková, ředitelka útvaru Komunikace Skupiny ČEZ.

Zatímco v loňském roce děti provázela ve finálovém klání a v instruktážních videích olympijská šampiónka v rychlobruslení Martina Sáblíková, letos budou závodit pod dohledem atletek ze ženské olympijské štafety - Zuzany Hejnové, Zuzany Bergrové, Denisy Rosolové a Jitky Bartoníčkové.

Na splnění úkolů prvního kola Oranžového pětiboje mají školy čas do 14. 5., v závěru května je pak na programu finálový den. Soutěžit se bude ve dvou věkových kategoriích, ceny jsou připravené pro nejlepší družstva i jednotlivce.

Podrobnosti o průběhu soutěže naleznete na www.cezregiony.cz .