Z regionu

Opravená zámecká věž získala památkářského Oscara

30. 11. 2023

Cenu veřejnosti Památky děkují obdržela záchrana renesanční věže zámku v Moravském Krumlově. O udělení ceny rozhodla veřejnost v online hlasování.

Ocenění převzal senátor a starosta Tomáš Třetina. „Pro mě osobně je důležité, že o ocenění rozhodla veřejnost. Zámek je pro nás důvodem k hrdosti, ale taky velká starost. Staráme se o to, abychom zachránili památku, kterou mám v centru města a vracíme do ní život. Vnímám to jako poděkování všem, kteří na záchraně zámku usilovně pracují,“ shrnul Tomáš Třetina. Slavnostního večera se účastnil i ministr kultury, kterého Tomáš Třetina pozval v prosinci na zámek. Ministr si ho osobně prohlédne 6. prosince.

Renesanční skvost na Moravě
Zámek stojí na místě původního hradu, který v 16. století přestavěli páni z Lipé. Svůj rukopis zde zanechal italský stavitel Leonardo Garo de Bisono. V roce 1945 zámek jako zázrakem přežil bombardování. Zatékalo do střech, komíny hrozily zřícením a z arkádového ochozu věže vypadávaly kuželky přímo na nádvoří. Nakonec zámek odkoupilo město. Záchrana renesanční věže zámku byla součástí rozsáhlých oprav zámeckého areálu a prostřednictvím expozice Slovanské epopeje Alfonse Muchy a zámeckých interiérů se zámek opět otevřel návštěvníkům.

Cena Patrimonium pro futuro
Cena Patrimonium pro futuro, kterou Národní památkový ústav vyhlašuje jako příspěvková organizace ministerstva kultury pověřená záchranou a rozvíjením hodnot památkového fondu na území České republiky, hodnotí pozitivní a úspěšné počiny v oblasti památkové péče dokončené v předešlém roce. Je vyhlašována od roku 2014 a za uplynulých devět ročníků bylo předáno celkem 77 ocenění.

--