Z regionu

Opera Carmen pod širým nebem

23. 05. 2012

Ve středu 30. května přijede na Vysočinu mezinárodní umělecký divadelní soubor složený z šedesátičlenného symfonického orchestru, stoosmdesátičlenného operního sboru a pěti sólistů. V jejich podání zazní v Třebíči na Podzámecké nivě jediné open – air představení opery Carmen v České republice.

V hlavní roli se představí  sólistka Státní opery Praha Andrea Kalivodová a světoznámý Rafael Alvarez, který také mimo jiné působí v divadlech v České republice. Carmen zrežíroval Michael Tarant, nositel mnoha cen za režii, který pracuje nejen v divadlech po celé České republice, ale i v zahraničí. Dirigentem sboru je Norbert Baxa, který byl v letech 1999 – 2007 nejmladším operním šéfem v historii českého divadla. Spolupracuje jako dirigent s Pražskou Komorní Operou, se kterou vystoupil na mnoha zahraničních scénách. Jako hostující dirigent vystoupuje ve Finsku, Španělsku, Japonsku a v Kanadě. V současné době spolupracuje s Universitou Britské Kolumbie ve Vancouveru, s Vysokou hudební školou v Zurichu a Hudební akademii múzickych umění v Praze.

Opera vzniká několik měsíců

„Příprava tohoto představení je poměrně náročná. Jedná se o vystoupení pod širým nebem a to má své technické specifika. O to větší je ale divácký zážitek. Scéna bude dlouhá čtyřicet metrů a veškerá technika jako je pódium, světelná a zvuková aparatura, scéna, kulisy, kostýmy, hudební nástroje, orchestřiště, světelná a zvuková režie a projekce bude přepravována desítky kamiony, nákladními a dodávkovými vozy,“ prozradil k organizaci a přípravě opery Carmen v Třebíči jeden z hlavních organizátorů Martin Svoboda. Nastudování opery a její příprava zabere hodně času. Je nutné důkladné hudební nastudování pěvců s dirigentem korepetitorem, v případě sborů se sbormistrem. Pak teprve přichází režisér a během dvou měsíců práce vzniká divadelní představení. To je základem pro představení open-air.

Pro velkou časovou a finanční náročnost může být takováto produkce realizována jen několikrát do roka. Také místo provedení se pečlivě vybírá. V Třebíči se tak opera odehraje na Podzámecké nivě, kde jsou dostatečné prostory pro jeviště a také hlediště. „Navíc jsme vloni měli premiéru na tomto místě s operou Nabucco. Vzhledem k tomu, že se osvědčilo místo a také zájem lidí, rozhodli jsme se pokračovat,“ říká Svoboda.   

Tehdejší kritici označili Carmen za nemravnou

Autorem opery je Georges Bizet, který má na svém kontě dvacet oper, z nichž nejznámější je právě Carmen. Ta dnes patří mezi nejpopulárnější a nejuváděnější opery vůbec. Při své premiéře 3. března 1875 ale zcela propadla. Pro francouzské publikum, které bylo zvyklé na velké opery, se Carmen nelíbila, protože byla podle tehdejšího vkusu příliš komplikovaná, naturalistická a také nemravná.„Bizet umřel krátce po premiéře opery, kterou obecenstvo příliš nepřijalo. Po osmi letech však Carmen zaplnila divadla a další scény a získala si svým silným příběhem srdce publika. Je to ukázka toho, že dobré věci jsou nesmrtelné,“ říká Martin Svoboda.

Na fotografii je Andrea Kalivodová, která bude hrát Carmen