(Ne)známé

Opálkovy schody na Sněžku v Rešicích

19. 03. 2015

V sobotu 10. ledna uspořádali Rešičtí netradiční akci z názvem „Opálkovy schody, aneb výstup na Sněžku a jiné vrcholy“. Obec Rešice má slavného rodáka, plukovníka in memorian Adolfa Opálky, který by letos oslavil 4. ledna oslavil sté narozeniny.

Adolf Opálka byl  československý voják, velitel paraskupiny Out distance. Zemřel na kůru pravoslavného kostela svatých Cyrila a Metoděje v Praze spolu s dalšími šesti parašutisty, kteří se podíleli na přípravě a provedení atentátu na R. Heydricha.  „Opálka byl velký sportovec, atak na jeho počest jsme připravili   tuto netradiční a veselou akci. Jednalo se už o třetí ročník, druhý ročník se konal před pěti lety, v den, kdy Opálka slavil 95 narozeniny,“ vysvětlil organizátor Jaroslav Sláma.

Princip výstupu na dané vrcholy moravských, českých i slovenských hor spočíval ve výstupu i sestupu schodů v kulturním domě, který nese jméno slavného rodáka, a to od sklepa až do prvního podlaží.  Od nadmořské výšky vrcholů se odpočítala výška Rešic, která se vydělila výškou schodiště v kulturním domě, a vypočítal se výsledek, kolikrát si schody vyběhneme na daný vrchol hory. Nejlehčí bylo zdolání vrcholu Leskoun (9 x výšlap po schodech), proto byly mezi účastníky i malé děti. Nejmladšímu Vítovi Karlíkovi bylo pouhých osm  měsíců a naopak nejstarším byl Mirek Tesař – padesát pět let, který si vyběhl mimo jiné i nejnáročnější horu ve Vysokých Tatrách - Gerlachovský štít (369 x vyběhl schody). A aby výstupy na vrcholy byly co nejvěrohodnější, tak i oběd musel odpovídat zdejším podmínkám v horách. Na malém lihovém vařiči se ohřívalo několik konzerv pro účastníky náročně výpravy. Pro zájemce byla připravena v kulturním domě také výstava o  A. Opálkovi. Výstupu na vrcholy se zúčastnilo třicet jedna  členů výpravy a vyšlapalo se neuvěřitelných 146 580 schodů. Každý účastník  obdržel pamětní list s fotografií Adolfa Opálky jak se drží za trám.