Z elektrárny

Obyvatelé z okolí Dukovan dostanou originální kalendáře, na jejich přípravě se podílely děti z okolních základních škol

14. 11. 2019

Čtyřicet tisíc netradičních kalendářů budou v následujících týdnech dostávat obyvatelé v okolí Jaderné elektrárny Dukovany. Dvouletý stolní kalendář pro roky 2020-2021 ozdobily kresby žáků ze dvou základních škol z obcí v okolí elektrárny, a to z Dukovan a Myslibořic.

Vedle svátků nebo významných výročí zde lidé najdou informace o tom, jak se chovat v případě mimořádné události. Vedle domácností jsou kalendáře určeny pro všechny úřady, instituce, školy, zdravotnická a ubytovací zařízení, podniky a rekreační obydlí ve 20kilometrovém okolí elektrárny. ČEZ je zdarma dodává každé dva roky do měst a obcí v okolí obou našich jaderných elektráren Dukovany a Temelín.

Obyvatelům v okolí dukovanské elektrárny ČEZ kalendář předává už počtrnácté. Lidé v něm najdou informace, jak se chovat v případě mimořádných událostí. Jde především o základní pokyny k varování, ukrytí nebo evakuaci. „Otevřená informovanost je jedním z našich dlouhodobých úsilí a priorit, a to včetně informací pro mimořádné události i přesto, že jsem přesvědčen, že je nebude nikdy potřebovat použít. Na stolní kalendáře jsou lidé z okolí elektrárny natolik zvyklí, že je sami očekávají,“ uvedl Miloš Štěpanovský, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Kalendář na roky 2020-2021 obsahuje celkem 52 obrázků, které namalovaly děti ze základní školy V Dukovanech a Myslibořicích. Tematicky jsou zaměřeny na čtyři roční období.

Distribuce kalendářů bude zahájena již tento týden a v následujících týdnech bude pokračovat. Stejně jako v uplynulých letech budou obyvatelé o způsobu jejich převzetí informováni prostřednictvím místních městských či obecních úřadů. Dalších pět tisíc kalendářů bude mít elektrárna připravené jako rezervu pro případné doplnění pro města a obce.

Fotogalerie