Studenti

Obor energetika na Střední průmyslové škole v Třebíči má první absolventy

09. 06. 2013

V minulém týdnu skládali studenti oboru energetika na Střední průmyslové škole v Třebíči maturitní zkoušku.

Elektrotechnický obor zaměřený na oblast silnoproudu a strojírenství vznikl z podnětu Kraje Vysočina a Skupiny ČEZ v roce 2009. Letos má první absolventy. Ti ve středu 5. června slavnostně přebírali svá vysvědčení, nyní se chystají na novou životní etapu.

Díky praxi přímo v elektrárnách jsou studenti atraktivního oboru energetika vybaveni nejen teoretickými znalostmi, ale i zkušenostmi z pracovního prostředí. Novátorský přístup ke svěřeným úkolům potvrdily například závěrečné projekty, jež maturanti v průběhu roku vypracovali. Ondřej Švaříček, který maturitu složil s vyznamenáním, sestrojil desetinásobnou zmenšeninu podvozku vozu Tatra. Jeho kolegové zase konstruovali stožáry vysokého napětí nebo se věnovali zařízení vodních a větrných elektráren. „Projekty se studentům mimořádně povedly, jako by je chystali rovnou do výroby. Ani se státní zkouškou neměli problémy, jen odborné předměty je trochu potrápily. Maturita jim propůjčuje titul profesionálů, a proto komise netolerovala sebemenší zaváhání. Mám radost, že nakonec všichni až na dvě výjimky odmaturovali,“ shrnula Jana Mozorová, zástupkyně ředitele pro obor energetika.

„Přibližně dvě třetiny absolventů se hlásí na ČVUT do Prahy nebo na VUT do Brna. Přihlášky si podávali nejčasteji na elektrotechnickou a strojní fakultu. Někteří se rozhodli zahájit kariéru v Jaderné elektrárně Dukovany,“ vysvětluje Jana Mozorová.

Vít Prachař na svůj obor nedá dopustit: „Od prvního ročníku jsme měli k dispozici notebooky, pracovali jsme s moderní technikou a často jsme navštěvovali elektrárny, to mě hodně bavilo. Rád vzpomínám třeba na cvičný reaktor na ČVUT, který má přezdívku Vrabec. Líbilo se mi také muzeum budoucnosti v Linci nebo odborné stáže na měřicích stanicích, přes které se do České republiky přivádí ropa a zemní plyn.“

„Žákům i studentům se snažíme technické předměty co nejvíc zpřístupnit. Například náš program Svět energie nabízí studijní materiály pro všechny typy škol. Pro učitele připravujeme semináře, kde se dozvídají, jak fyziku a matematiku učit poutavěji. Jsme partnery 48 středních škol a 13 vysokoškolských fakult. Budoucí elektrikáře, strojaře a inženýry oslovujeme ještě během studií,“ vysvětluje Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Společný projekt školy, Kraje Vysočina a Skupiny ČEZ nemá v České republice obdobu. ČEZ sice spolupracuje se školami i v dalších regionech, ale samostatný obor Energetika s přímou návazností na praxi v jaderné elektrárně nabízí pouze SPŠT v Třebíči. I proto se na něj každoročně hlásí téměř sto zájemců.