Z regionu

Obor energetika bude mít první maturanty

07. 01. 2013

Střední průmyslová škola Třebíč už čtvrtým rokem připravuje mladé odborníky oboru energetika. Ti, kteří do něj nastoupili jako první, se v tomto školním roce chystají k maturitám.

O nový obor, který vznikl v rámci společného projektu školy, Kraje Vysočina a Skupiny ČEZ, je velký zájem. Každoročně se do něj hlásí na devadesát zájemců, škola přijme jen tři desítky. Přijetí je podmíněno úspěšným zvládnutím testu odborných předpokladů a dobrým prospěchem v základní škole.

„Obor je specifický tím, že se v něm prolínají silnoproud a strojírenství, a to se v praxi i v dalším studiu bude absolventům určitě hodit," přibližuje obor ředitel školy Zdeněk Borůvka. Důležitá je podle něj i provázanost výuky s praxí. Tu absolvují druháci a třeťáci v Jaderné elektrárně Dukovany, v rámci exkurzí se dostanou i mimo region do míst, kam běžné návštěvy nezavítají. Například na energetickou burzu, k cvičnému reaktoru „Vrabec" na ČVUT v Praze, do Electronica Centre v Linci a na další místa, kudy do republiky proudí elektřina, ropa nebo zemní plyn... Specifik má ale obor energetika mnohem víc - odborné praxe na VUT Brno, ale třeba také to, že hodnotí nejen učitelé žáky, ale i žáci učitele. A učitelé, ti si zase vyměňují své zkušenosti ve vlastním klubu s přiléhavým názvem „Hujeři".

Praxe žáků SPŠ Třebíč probíhá nejen u partnerských firem, ale i v zahraničí. Litva, Maďarsko, Slovensko, Španělsko, Velká Británie, tyto země se v rámci projektu Leonardo staly na několik týdnů domovem začínajících odborníků. V říjnu byla šestice mladíků na dva týdny v Portugalsku.

„Já jsem byl na obnovitelných zdrojích a jezdil se šéfem po různých fotovoltaikách a solárních panelech. Dělali jsme různé revize na panelech a obrovských akumulačních nádržích," říká Patrik Sláma. Podobnou pracovní náplň měl i další ze studentů oboru energetika Jaroslav Venhoda. Oba zaujalo, že zařízení na využití sluneční energie jsou prakticky všude, na panelácích, rodinných domech, školách. „Na polích, jako u nás, jsme je ale nikde neviděli," dodává Patrik.

„O uplatnění na trhu práce nemusí mít absolventi obavy. Většina letošních maturantů chce pokračovat ve studiu na vysokých školách technického zaměření, někteří z nich by po splnění dalších předpokladů mohli pracovat v dukovanské elektrárně," říká manažerka projektu Jana Mozorová.
Další užitečné informace o škole mohou zájemci najít na webových stránkách www.spst.cz. Přímo do učeben, laboratoří a dílen je možné nahlédnout také v rámci DNŮ OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Uskuteční se 16. ledna a 20. února 2013.

Petr Večeřa

Fotogalerie