Z regionu

O výstupu na meteorologickou věž u Slavětic

28. 05. 2012

Mezi Slavěticemi a Jadernou elektrárnou Dukovany se nachází meteorologická stanice. Výška věže je 136 metrů, takže je vyšší než komíny elektrárny. Přesto to neodradilo odvážlivce vylézt až nahoru, aby se podívali, zda je opravdu vidět dovnitř dukovanských komínů.

Vylézt na meteorologickou věž je možné pouze na základě speciálního povolení. A to kameraman a jeho kolegyně-horolezkyně měli. Kameraman Jiří Bednařík si jako posilu při lezení na meteo věž povolal Ivetu Bartošíkovou z Jihlavy. „Výstup na takový technický objekt je moje premiéra. Ale mám za sebou šedesátimetrové skály v Itálii, takže výstupu po žebříku se vůbec nebojím,“ svěřila se na začátku Iveta při oblékání sedáku. „Já strach mám, ale nahoru se pokusím vylézt,“ prohlásil odhodlaně kameraman Jiří Bednařík, který s sebou na věž vynášel i kameru.

Příprava na výstup trvala něco kolem půl hodiny. Mezitím nám Vladimír Juránek, který měl právě na meteostanici službu prozradil, že věž je vysoká 136 metrů, což je asi o 16 metrů více než dukovanské věže. „Když se podíváte z vrchu, uvidíte oblouk věží, tedy pohled do věže. Nahoru vede celkem pět set schodů. Vystoupat nahoru trvá většinou půl hodiny, dolů tak tři čtvrtě, protože musíte dávat pozor, kam šlapete,“ popisuje Vladimír Juránek a dodává aktuální údaje o rychlosti větru. Nahoře na věži fouká vítr o rychlosti 8 m/s, kdežto na zemi 5 m/s.

Kameraman Jiří Bednařík a jeho kolegyně Iveta Barošíková věž zdolali. „Byl jsem docela unavený, ale stálo to za to,“ říká Jiří Bednařík. Na videoreportáž se budete moci podívat na našem webu.