Z elektrárny

O víkendu začala krátkodobá odstávka prvního bloku elektrárny Dukovany

26. 11. 2018

Jaderná elektrárna Dukovany v souladu s konzervativním přístupem k provozování odstavila o víkendu první výrobní blok. Důvodem je kontrola a případná oprava příruby na sekundární straně parogenerátoru v nejaderné části zařízení. Práce si vyžádaly odpojení bloku od přenosové sítě a jeho vychlazení na několik dní pro provedení prací.

Monitoring provozních parametrů indikoval podezření na drobnou netěsnost na jednom z potrubí odluhu (slouží pro udržení chemického režimu) na sekundární straně na jednom z parogenerátorů prvního výrobního bloku.

V sekundárním okruhu parogenerátoru se vytváří čistá (neaktivní) pára, která pohání turbíny. Na každý výrobní blok připadá šest parogenerátorů, které jsou osazeny desítkami měřících a snímacích zařízení, poskytující kontinuální a nepřetržitý přehled stovek provozních parametrů. 

Poslední odstávka prvního výrobního bloku proběhla v květnu letošního roku. V jejím průběhu energetici kromě výměny pětiny paliva provedli přes 50 významných technických a modernizačních akcí.