Z elektrárny

O speciální noční prohlídky Jaderné elektrárny Dukovany je enormní zájem. Jsou opět zcela obsazeny.

10. 09. 2019

První noční prohlídka Dukovan proběhla o uplynulém víkendu. Další termíny jsou již plně obsazené. Infocentrum elektrárny nabízí milovníkům netradičních zážitků čtyřhodinový program v samotném areálu elektrárny. Kromě výcvikového pracoviště operátorů bloků se podívají na strojovnu a do skladu použitého paliva, to vše pod tajemnou rouškou tmy.

Letošní ročník nočních exkurzí je tematicky zaměřený na cestu paliva. Návštěvníci mají možnost shlédnout nový film popisující celý životní cyklus paliva od jeho výroby, použití v reaktoru až po uskladnění. Účastníci také navštíví sklad s použitým palivem, který se nachází v areálu elektrárny. Na podrobné exkurze se každoročně sjíždí zájemci z různých koutů naší republiky a kapacity vypsaných termínů bývají vyčerpány velice záhy po možnosti přihlášení.

 

Také první z několika nočních exkurzí plánovaných na září se setkala s mimořádným ohlasem. „Jsem naprosto nadšený, protože se mi dnešní exkurzí splnil sen podívat se za plot jaderné elektrárny,“ říká nadšeně Daniel Šenkyřík, který přijel v pátek 6.9. až ze Zlína. „Dozvěděl jsem se opravdu nespočet zajímavých věcí, jsem plný dojmů a informací,“ dodává Daniel Šenkyřík.

 

Oblíbené pěší noční prohlídky elektrárna připravila na zářijové pátky 6. 9., 13. 9, 20. 9. a 27.9. Všechny termíny jsou už plně obsazené.

 

Zájem o Jadernou elektrárnu Dukovany je u veřejnosti stále vysoký, elektrárna patřila i v průběhu letních prázdnin k nejnavštěvovanějším místům regionu. Velkému zájmu se těšila například červencová prázdninová akce s názvem 24 hodin otevřených dveří, kterou navštívilo rekordních 1147 osob. Oblíbenou akcí Infocentra byla také filmová představení Letního autokina, které uvedlo celkem 9 filmový projekcí a přilákalo tak do elektrárny Dukovany dalších více než 4 tisíce návštěvníků.

 

Celkově již od ledna navštívilo elektrárnu 27 570 osob, z toho 556 cizinců z mnoha rozličných zemí jako např. Čína, Nový Zéland, USA, Polsko, Rakousko, Japonsko, Nizozemí, Korea a další. Zájem o prohlídku Jaderné elektrárny Dukovany u veřejnosti stále roste, elektrárna tak patří k nejnavštěvovanějším místům regionu.

Fotogalerie