(Ne)známé

O softballu očima hráče

16. 09. 2012

Marek Fibiger alias Fíba je trenér mužů a první metař pardubických Pasos. Softball hraje od svých deseti let a jako jediný v klubu si může doma vystavit zlatou medaili z mistrovství Evropy. Mezi hráči je pověstný svojí všestranností a na hřišti ho v sestavě mužů A poznáte podle 18 na dresu.

Kde se vzal nápad založit v Pardubicích softball?

Pasos je pardubický softballový klub, který založili nadšenci někdy na konci 80. let. Viděli tehdy v televizi baseball a později se dozvěděli i o softballe. Začali prý s pálkou vyřezanou z násady od krumpáče.

Jak je to s klubem dnes, kolik máte členů a jaké jsou vaše úspěchy?

Co se týče klubu, máme asi 100 členů a z toho necelou čtvrtinu tvoří dívky. Pokud jde o úspěchy, tak například náš mládežnický tým si několikrát přivezl medaile z mistrovství České republiky. Hráčům se navíc dostalo i individuálních ocenění za nejlepšího pálkaře, nadhazovače a dokonce nejužitečnějšího hráče mistroství. Pro muže bylo největším úspěchem v roce 2011, když se stali mistry druhé ligy.

Čím to je, že jste tak dobří?

To bude bojovým pokřikem před zápasem, anebo za to možná může kapitán, který nám pouští povzbuzující hudbu v kabině. Dělám si srandu. Samozřejmě je to díky tréningu.

Jak vypadají vaše tréninky?

Muži trénují dvakrát týdně a tréning trvá přibližně dvě hodinky. Společně se rozběháme a rozházíme a potom se rozdělíme na 3 skupiny. Každá pak trénuje to svoje: vnitřní polaři zkouší různé herní situace, vnější polaři chytání balonu a nadhazovači hází na chytače. Na závěr jdeme na odpal.  

Jak ses vlastně k softballu dostal?

Úplně náhodou. Jeli jsme na dovolenou s rodiči a zrovna tam bylo soustřední juniorek z Pardubic. Furt jsem k nim chodil a zkoušel si to.

A jak se k softballu můžu dostat já?

U nás jsou všem dveře otevřené, klidně přijď. Jinak pravidelně děláme nábory dívek a chlapců a na 6 pardubických základních školách máme zavedenou softballovou školní ligu, která nám dodává nové hráče.

Pro koho je softball určený?

Pro chlapce i dívky. Jako u každého sportu jsou ale nezbytné nějaké predispozice. Výhodou je mít atletické dovednosti, důležitý je běh, postřeh a určitě i síla kvůli odpalům. Dobrý je, že můžete začít prakticky v jakémkoliv věku. Například u nás je nejmladšímu hráči 5 a nejstaršímu 52 let.

Kolik stojí takové softballové vybavení?

Potřebuješ rukavici, pálku, helmu, spikes (boty), kalhoty a čepici. Tato celá sada stojí asi 10-15 tisíc korun. Záleží samozřejmě na tom, jak kvalitní vybavení chceš. Do začátku ti rukavici, pálku a helmu půjčí klub, ale časem je určitě vhodné mít svoje. Dres od klubu dostaneš.

Co se ti na softballe líbí?

Na softballe se mně líbí, že člověk musí zvládat hodně dovedností: házet, pálit, běhat po metách. Je to kolektivní sport a soft po celé republice je jedna velká rodina.

Jaký byl tvůj největší zážitek?

Stoprocentně zahajovací zápas na mistrovství světa v Kanadě. Byl to kvalitní softball, tribuny plné diváků a super atmosféra. To je nezapomenutelný!

Monika Bartoníčková