Z elektrárny

O práci technického pracovníka Libora Veselého

29. 11. 2012

Libor Veselý je z Petrovic u Okříšek, vystudoval strojní průmyslovou školu v Třebíči a v elektrárně pracuje od roku 1995, v současné době na pozici technického pracovníka sekundárního okruhu. Na této pozici se Libor Veselý střídá společně s dalšími pěti kolegy. O práci na směny říká, že mu nevadí a že dokonce má své výhody.

Co je potřeba kontrolovat?

Jsou to vlastně provozní parametry jednotlivých zařízení. Každou směnu provádíme kontrolní pochůzku, kde tyto parametry kontrolujeme. Je to například teplota ložisek, tlaky na čerpadlech a různé další technické parametry. Když zjistíme, že je něco špatně, tak situaci řešíme s dalšími odborníky provozu. V případě, že závadu nejsme schopni odstranit na směně, vypíšeme žádanku a poté nastupují servisní firmy, které se o jednotlivá zařízení starají.

Pracujete na směny. Nevadí vám tento nepravidelný rytmus?

Když jdu na ráno, tak se snažím zbytek dne věnovat rodině. Občas je potřeba zajít na úřady a vyřídit různé věci, takže se to dá naplánovat podle směn. Práce na směny mi nevadí, zvykl jsem si velmi rychle.

Potřebuje člověk mít pro tuto práci nějakou speciální vlastnost nebo schopnost?

Nejdůležitější je dělat svoji práci pořádně. Podle mě to platí, nebo by mělo platit, všude. Je důležité si také uvědomit, že nás je na této pozici šest, střídáme se, ale jsme jeden tým. Když se něco neudělá pořádně, odnese to pak ten druhý, nebo člověk sám. Když někde něco ošidíte, tak se vám to vrátí. Takže určitě je potřeba pečlivost a důkladnost.

Co děláte ve volném čase?

V létě jezdím rád na kole. Dost času se také věnuji práci kolem domu. V zimě rád lyžuju a hraju lední hokej.