Z elektrárny

O historicky první přeběh České a Slovenské republiky se pokusí hasič z dukovanské elektrárny Štěpán Dvořák

18. 04. 2019

Na Velký pátek 19. dubna vyrazí na 1 000 kilometrů dlouhou trasu Štěpán Dvořák, profesionální hasič z JE Dukovany. Trasu si naplánoval napříč Slovenskou a Českou republikou od východu na západ. Celou trasu poběží nonstop jen s krátkými hodinovými přestávkami na spánek. Do cíle by měl podle plánu doběhnout za 8 dnů a nocí, tedy 27. dubna.

Vytrvalostní běžec Štěpán Dvořák, má za sebou už několik extrémních „kousků“, tím posledním byl přeběh 666 km přes celou Českou republiku, což byl nový český rekord. Letos se rozhodl přidat i naše sousedy – Slovensko.

Doprovodný tým, který bude Štěpána doprovázet nepřetržitě 10 dní a 24 hodin denně, bude nutné obměňovat. „Poběžím nalehko, protože s sebou budu mít doprovodné vozidlo s posádkou, které na mě bude čekat vždy na domluvených místech a některé úseky se mnou pojede i cyklista na kole,“ říká Štěpán Dvořák.

Celou událost bude možné sledovat on-line na Facebooku, kam bude Štěpán po cestě psát příspěvky. Pro dokumentaci celé akce bude využívat odpovídající elektroniku. Dálkové běhání je také specifické na stravu, proto s sebou poveze jídlo a speciální výživu na celou dobu cesty.

Cesta povede z nejvýchodnějšího bodu SR – Nová Sedlice až na nejzápadnější část České republiky – obec Krásná. Jednou ze zastávek bude také místo profesního působení Štěpána – JE Dukovany a to podle předběžného plánu, který se bude on-line aktualizovat (off-limits.cz/url/harmonogram), v úterý 23. dubna v odpoledních až večerních, případně nočních hodinách. V dukovanském infocentru bude pro Štěpána a jeho tým připravené občerstvení. Zde budou také čekat jeho kolegové a příznivci z okolí, kteří ho doprovodí při další cestě směrem do Třebíče. Extrémní běžec podniká celou akci, stejně jako většinu tréninků, ve svém volnu. Přestože fyzická příprava je nedílnou součástí práce podnikových hasičů, standardně on sám nemá žádné úlevy.

„Podnikoví hasiči na našich elektrárnách obecně patří mezi špičkově připravené a vybavené profesionály, kdy Štěpán je jedním z důkazů. Klíčová je ale hlavně jejich vysoká kvalifikace a nasazení. Díky tomu pracují nejen v areálech, ale pomáhají i v  širokém okolí Dukovan a Temelína,“ říká ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Další aktivita, kterou Štěpán dlouhodobě plánuje je nejznámější ultramaraton na světě Spartathlon. „Podařilo se mi splnit kvalifikaci, a proto poběžím na konci září v Řecku tento ultramaraton, který měří 246 km a vede z Athén do Sparty,“ říká Štěpán Dvořák.

 

Kde můžete Štěpána sledovat:

Fotogalerie