Rozhovor

O dobrovolnictví s Blankou Spilkovou

12. 12. 2012

S končícím rokem mnozí přemýšlejí nad předsevzetím do dalšího roku. Jednou z možností, jak pomoci druhým a vlastně také sám sobě, může být dobrovolnictví.

Blanka Spilková je koordinátorka dobrovolníků v třebíčské Charitě. A protože spousta lidí v adventu a ve vánočním čase bilancuje nad uplynulým rokem a přemýšlí nad tím nadcházejícím, zeptali jsme se jí na dobrovolnictví, protože to může být hezké předsevzetí do roku 2013.

Kde vznikla iniciativa dobrovolnictví v třebíčské nemocnici?

Iniciativu jsme vyvinuli v Dobrovolnickém centru Oblastní Charity Třebíč a oslovili jsme nemocnici s touto možností. Vrchní sestra Eliška Klimešová byla tomuto nápadu velmi otevřená a tak jsme před rokem podepsali vzájemnou smlouvu o realizaci dobrovolnictví v nemocnici. Pak jsme začali naše dobrovolníky do nemocnice posílat.  Zatím funguje dobrovolnictví v léčebně dlouhodobě nemocných, ale byli bychom rádi, aby se rozšířilo i na další oddělení.

Co je úkolem dobrovolníka?

Dobrovolník je civilní osoba, což je pro pacienty příjemné, protože je celou dobu obklopen pro něj cizím prostředím. Dobrovolník je vlastně takový pozdrav z normálního světa. Dobrovolníci chodí za pacienty pro to, aby je povzbudili a aby jim po určitou chvíli dělali společnost, předčítali jim nebo si zahráli nějakou hru. Mnoho pacientů si potřebuje takzvaně vylét srdce, takže velkou pomocí je, když dobrovolník pacientům třeba jen naslouchá.

Kde hledáte dobrovolníky, jaké jsou vaše zdroje?

Jsou lidé, kteří chtějí pomáhat a ti přijdou sami od sebe. Prostě si nás najdou a zeptají se, jak mohou pomoci. Chtějí dělat dobro. Pak máme dobrovolníky z řad nezaměstnaných. Lidé, kteří jsou dlouho doma, tak se cítí trošku vyřazeni ze života. A tak jim udělá radost něco, co je smysluplné. Dalším zdrojem našich dobrovolníků jsou studenti. Snažíme se oslovovat mladé lidi, protože dobrovolnictví vykonávané mladými lidmi mí více pozitiv. Jednak konají dobro, ale také na ně samotné tato služba působí a připravuje do života. Dobrovolnictví z nich dělá lidi, kteří se učí vnímat potřeby druhých.

Chcete se také přidat k dobrovolníkům?

Zeptejte se, napište: dobrovolnici.trebic@charita.cz