20. 12. 2013

Občanská bezpečnostní komise na svém zasedání dne 19. prosince zvolila svým předsedou Aleš Johna.

Aleš John je členem OBK za Energoregion 2020, který sdružuje na 128 obcí v pásmu havarijního plánování JE a nominoval Aleše Johna za člena OBK  v srpnu 2013 za odstupujícího Ing. Bořivoje Župu.

Po svém zvolení Aleš John zdůraznil nezastupitelnou roli OBK v nezávislém občanském dohledu na úrovní bezpečnosti jaderné elektrárny a v přenášení informací o dění v elektrárně k obyvatelstvu.V dalším období by se OBK měla ještě více zaměřit na předávání informací  a to jak cestou rad obcí tak cestou webových stránek.

OBK bude v dalším období fungovat ve složení: Aleš John, Josef Obršlík,  Pavel Štefka,Antonín Mlynář  za Energoregion 2020, Jiří Kostelník – za  Ekoregion 5 ,  Vladimír Černý starosta obce Rouchovany a Miroslav Křišťál starosta obce Dukovany.

Co je Občanská bezpečnostní komise

Občanská bezpečnostní komise při Jaderné elektrárně Dukovany (OBK) vznikla v roce 1996 na základě dohody mezi Jadernou elektrárnou Dukovany a okolními obcemi. Motivem pro vznik Občanské bezpečnostní komise byla snaha o posílení vzájemné důvěry mezi občany a elektrárnou. Hlavním úkolem komise je provádění nezávislé občanské kontroly provozu jaderných zařízení, jejich srovnání s odpovídající mezinárodní praxí a informování veřejnosti o těchto poznatcích. Zajímá se i o energetickou budoucnost lokality a úzce spolupracuje s některými jadernými sdruženími doma i v zahraničí. Členy OBK jsou starostové a zastupitelé z 20 km okolí JE Dukovany. Jsou vysláni sdružením Energoregion 2020, Ekoregion 5 a obcemi Dukovany a Rouchovany. Tým OBK je doplněn specialisty z Jaderné elektrárny Dukovany. Specializují se na různé obory činností, podle nich jsou rozděleni do sedmi oblastí, ve kterých se dále vzdělávají a školí. Všichni splňují podmínky pro samostatný vstup do střeženého areálu JE Dukovany.