Studenti

Nový obor na gymnáziu v M. Krumlově bude studenty směrovat do energetiky

30. 12. 2013

O novém oboru jsme si povídali s ředitelkou gymnázia Dagmar Holou.

V příštím školním roce otvíráte nový obor čtyřletého studia pro žáky 9. tříd a šestiletého studia pro žáky 7. tříd základních škol. V čem bude „jiný“?

Obor otvíráme ve spolupráci se Skupinou ČEZ, jejíž odborníci budou vyučovat volitelné semináře. Studentům nově nabízíme i rozšíření výuky cizích jazyků, bez kterých se v praxi také neobejdou. Za přispění Městského úřadu v Moravském Krumlově si mohou zdarma udělat mezinárodní zkoušku z anglického jazyka FCE a rovněž zdarma se na vykonání této zkoušky připravit.

Kolik studentů bude nabírat a co je bude čekat?

Do prvního ročníku čtyřletého i šestiletého gymnázia může v příštím školním roce nastoupit třicet studentů, kteří se budou učit podle školního vzdělávacího programu, se kterým se rodiče mohou seznámit na webových stránkách školy.

Studenti přihlášení ke studiu na Gymnáziu v Moravském Krumlově si také budou moci vyzkoušet přijímací zkoušky nanečisto a díky tomu přijít klidnější k „ostrým“ přijímačkám.  Protože studium na gymnáziu je nejvýhodnější přípravou pro studium na vysoké škole, vzdělávají se jeho žáci ve všech předmětech, ve vyšších ročnících se potom zaměřují na vybrané předměty formou seminářů. Velký důraz je samozřejmě kladen na cizí jazyky a informatiku. Žáci si mohou vybrat z nabídky anglického, německého, francouzského, ruského jazyka, stranou samozřejmě nezůstává ani latina; jejich výuce slouží tři moderně vybavené jazykové učebny včetně mobilní počítačové učebny.

Budete připravovat i další možné obory?

Vzhledem k tomu, že dnes je k získání zaměstnání potřeba už alespoň titul bakaláře, plánujeme pro naše studenty krom přípravy k vysokoškolskému studiu obecně i otevření semináře s ekonomickým zaměřením.

Letos jste získali z evropských fondů 6 milionů na realizaci dvou nových projektů, které jsou zaměřeny na podporu výuky přírodovědných předmětů. Co konkrétně jste za peníze udělali?

Jedná se o projekt moderní laboratoře pro přírodovědné předměty a projekt terénní výuky, který propojí práci v terénu se zpracováním výsledků zkoumání moderními metodami. V rámci obou projektů vytvoří také vyučující speciální výukové programy a škola bude vybavena specializovanými nejmodernějšími vyučovacími pomůckami. To vše pro lepší uplatnění absolventů při studiu technických a přírodovědných oborů na vysokých školách a na trhu práce.

Jako blízká škola k elektrárně spolupracujete s ČEZem i během roku…

Snažíme se prohlubovat spolupráci s firmou ČEZ, která našim studentům nabízí možnost zúčastnit se Jaderné maturity nebo zapojit se do projektu Vysokoškolák, v rámci kterého poskytuje ČEZ vybraným studentům stipendia a zaručuje výborná pracovní místa po dokončení studia.