07. 11. 2014

Novým evropským komisařem pro energetiku se od začátku listopadu stane Slovák Maroš Šefčovič, který při slyšení před výbory Evropského parlamentu potvrdil, že bude intenzivně podporovat prohloubení integrace i rozvoj nízkoemisních zdrojů elektřiny.

Šefčovič by v následujících pěti letech rád přispěl k prosazení hlubší evropské energetické integrace, která by měla stát na několika základních pilířích. Nový eurokomisař považuje například za klíčové, aby se národní trhy s energiemi co nejhlouběji propojily, díky čemuž by v dohledné době mohl vzniknout vnitřní energetický trh. Pokud by se Ševčovičovy plány podařilo převést do praxe, mohli by obyvatelé států Evropské unie na trhu s energiemi podle odhadů celkem ušetřit až třináct miliard eur ročně.
Evropské instituce by však měly usilovat také o zlepšení úrovně infrastruktury či o výrazné omezení emisí oxidů uhlíku. Ke snížení objemu vylučovaných škodlivin do ovzduší by měla pomoci podpora obnovitelných zdrojů a jaderné energetiky v jednotlivých státech. Maroš Šefčovič během slyšení mimo jiné zmínil, že by jak jednotlivé země, tak evropská osmadvacítka měly intenzivně podporovat výstavbu nových bloků jaderných elektráren napříč celým kontinentem.
Členové europarlamentu vystoupení nového slovenského europoslance hodnotili pozitivně. Jedinou záležitostí, kterou mu vytkli, je jeho politická angažovanost a blízký vztah k současné slovenské vládě. Maroš Šefčovič byl totiž na konci května jedním ze čtyř politiků slovenské sociální demokracie, které voliči svými hlasy poslali do Evropského parlamentu.