Z elektrárny

NOVÍ OPERÁTOŘI JADERNÝCH ELEKTRÁREN SE PŘIPRAVUJÍ UŽ NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH

09. 10. 2019

V úterý 8. října se na pražskou centrálu ČEZu sjelo 9 studentů vysokých škol z celé republiky. Přijeli, aby potvrdili, že v budoucnu chtějí pracovat jako „piloti“ jaderných elektráren.

Během slavnostního setkání podepsali stipendijní smlouvu a v následujících letech nastoupí do Dukovan a Temelína. Letos se mezi studenty objevila také sympatická studentka, která v budoucnu zasedne na blokovou dozornu JE Temelín. Pro Dukovany se připravuje 5 operátorů. Všichni noví stipendisté se zúčastnili Letní univerzity. Díky této stáži se nám úspěšně daří „plnit“ blokové dozorny mladými operátory (a operátorkami).

 

ROZHOVOR SE STIPENDISTOU A BUDOUCÍM OPERÁTOREM

Pavel je studentem VUT v Brně, kde finišuje studium energetiky na fakultě strojní. Letos v září se zúčastnil Letní univerzity v Jaderné elektrárně Dukovany, kde spolu s dalšími 30ti studenty prožil 2 „technicky vydatné“ týdny. Účastníci se také seznámili s možnostmi pracovního uplatnění. A právě jedna z nejnáročnějších a nejprestižnějších pozic zamotala Pavlovi hlavu. Stane se operátorem jaderné elektrárny!

Pavle, proč ses přihlásil na stáž v jaderné elektrárně?

Jakožto student energetiky jsem bral stáž jako výbornou možnost dozvědět se něco nového. A vzhledem k nedalekému bydlišti i jako potenciální možnost budoucího zaměstnání.

Čím tě zaujala práce operátora?

Nejvíce asi svojí komplexností. Líbí se mi, že je nutné rozumět souvislostem a chápat elektrárnu jako celek. 

Když se tě rodiče nebo kamarádi zeptali, co vlastně budeš v té elektrárně dělat? Co jsi jim řekl?

Po odpovědi „operátor“ občas následovala otázka, co takový operátor vlastně dělá. A tady se, pro snadné pochopení, nejvíce osvědčilo přirovnání se známým Homerem Simpsonem.

Viděl jsi seriál Černobyl? Neodradil tě od budoucího zaměstnání v jaderce?

Seriál jsem viděl a rozhodně mě neodradil. Pevně věřím, že se něco podobného opakovat nebude.

A teď schválně…čím si chtěl být, když ti bylo 10let?

Asi jako u naprosté většiny dětí se představy dost často měnily, ale kdybych měl vybrat, tak asi popelářem. Líbilo se mi, jak mohou jezdit vzadu na stupátku :-)

Děkuji za rozhovor!

 

Fotogalerie