Z regionu

Nové vlaky budou lákat turisty

09. 06. 2013

V sobotu 8. června se v Náměšti nad Oslavou představil vlak polepený pozvánkou do regionu. Lidé ho přivítali v prvorepublikovém oblečení. Pokřtěn byl vodou z okolních obcí.

Shodou okolností projel první vlak přes Náměšť 3. června roku 1886. „Letos to tedy je sto dvacet sedm let od doby, kdy zde projel první vlak. Když jsme připravovali představení a pokřtění nového vlak, který bude jezdit s polepem zvoucím do našeho regionu, řekli jsme si, že si tu dávnou dobu připomeneme,“ vypráví starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka. A opravdu. Před polednem se na náměšťském nádraží začali scházet lidé v prvorepublikových oblecích.  Pan starosta (oblečen ve slušivém prvorepublikovém obleku) si na chvíli se mnou vyměnil roli a položil otázku mně: „ První vlak zde projel na trati Boží požehnání – Okříšťko. Jestlipak víte, odkud a kam je?“  Po delším přemýšlení mi hlavou probleskly Okříšky. „Byla to trať Okříšky – Zastávka u Brna, tehdy nazývaná Boží požehnání.“

Starostové a starostky přivezli vodu ze svých obcí. Společně vlak pokřtili

Do starého smaltovaného džbánu slili starostové a starostky společně vodu ze svých obcí. Vlak nejprve požehnal  náměšťský farář Jan Nekuda a poté ho symbolicky z plošiny zkropil vodou ze džbánu náměstek hejtmana kraje Vysočina Libor Joukl. Farář Jan Nekuda na vlak ještě dolepil znak ryby – symbol křesťanů. „Je to moc hezký vlak, nový, čistý, jen doufám, aby takto vydržel dlouho,“ svěřila se paní Hana, která stejně jako ostatní využila možnosti prohlídky.

Výrobcem nového vlaku je Stadler. Ve vlaku je sedmdesát jedna míst k sezení, váží dvacet čtyři tun a maximální rychlost je 120 km/hod. „Polep vlaku s pozvánkou do našeho regionu zafinacoval ČEZ, za což jsme velmi rádi, stejně jako za dlouhodobou spolupráci,“ uzavřel Vladimír Měrka.

 

Eva Fruhwirtová