Studenti

Nové robotické pracoviště na průmyslovce v Třebíči

11. 10. 2014

Střední průmyslová škola v Třebíči zapojila od letošního školního roku do výuky moderní robotické pracoviště. Na podrobnosti jsme se zeptali Petry Hrbáčkové, zástupkyně ředitele pro praktické vyučování.

Na jakém principu toto robotické pracoviště funguje?
Jedná se o pracoviště, které je tvořeno sedmnácti počítači se speciálním softwarem, pomocí něhož naši žáci mohou ovládat robota. Hlavní částí robotického pracoviště jsou dva roboti, kteří se nacházejí u samoobslužné linky, kde přebírají vzorky různých výrobků. Tyto výrobky mají různé barvy a jsou vyrobeny z různých materiálů a toto pracoviště umí jak tyto barvy, tak jednotlivé materiály rozlišovat a následně jednotlivé produkty třídit do různých složek a zásobníků.

Co se na tomto zařízení vaši žáci mohou naučit?
Robotická zařízení se v současnosti vyskytují už v celé řadě průmyslových odvětví. Od strojírenství přes informatiku až po obyčejné balení výrobků. My dokonce spolupracujeme s firmou, která používá roboty k třídění a rovnání cukrářských výrobků, a to s minimální chybou. Proto se domníváme, že umět podobné stroje ovládat, je v současnosti klíčová znalost, kterou by absolventi naší školy určitě měli disponovat. Žáci se tedy naučí používat software, který umožňuje řídit práci robotů ve spolupráci s linkou. Vše, co naprogramují, si mohou na uvedeném vybavení odzkoušet.

Jak dlouho tady toto robotické pracoviště máte?
Toto pracoviště naše škola pořídila díky projektu Od myšlenky k výrobku, který organizuje Kraj Vysočina a máme jej tady od začátku tohoto školního roku.

Musíte mít speciální pedagogy, kteří práci s tímto zařízením vyučují?
Naši učitelé se na celém projektu podílejí vlastně už od samotného začátku. Vždy bylo naším velkým přáním, aby se podobné zařízení na naší škole nacházelo, takže jsou to právě naši zaměstnanci, od nichž vzešla iniciativa, a jsou to také oni, kdo má zájem se učit a s tímto novým vybavením pracovat.

Má nějaká další škola na Vysočině podobné pracoviště?
Ano, do projektu Od myšlenky k výrobku se zapojily také školy z Pelhřimova a Jihlavy. Takže v současnosti se na Vysočině nacházejí tři takováto robotická pracoviště.

Budou se na tomto novém přístroji učit všichni žáci vaší školy?
My bychom byli velice rádi, kdyby si všichni naši žáci práci s ním alespoň vyzkoušeli, ale do styku s ním přijdou především žáci elektro oborů a strojních oborů.