(Ne)známé

Nové opravy v domově pro seniory v Myslibořicích

18. 08. 2014

V posledních několika měsících probíhají v domě pro seniory v Myslibořicích rozsáhlé rekonstrukce, četné opravy a modernizace, které byly díky stávajícímu stavu pečovatelského komplexu nezbytné.

Péče o nemohoucí staré lidi, kteří se o sebe nemohou postarat, vyžaduje nejenom intenzivní péči od zdejších sester a ošetřovatelek, stejně tak je nutná vybavenost a optimalizace podmínek pro život. Středisko se tak neustále snaží získávat finance potřebné k různým opravám, dostavbám a nákupu nového vybavení. V poslední době nadále pokračují práce na projektu s názvem Půdní vestavba Diakonie Českobratrské církve evangelické. Za významného přispění Regionálního operačního programu Jihovýchod dochází k potřebným rekonstrukcím, díky kterým v roce 2015 v Myslibořicích rozšíří kapacitu domova pro seniory celkem o šestnáct lůžek. Stejně tak Diakonie zaměstná nových pět lidí. Nejenom, že budova má vyměněnou stoupačku pro napojení na kanalizaci a jsou dořešeny potřebné rozvody, zároveň dochází k přestavbě původně půdního prostoru na obyvatelný. Momentálně jsou hotové nové podlahy a řemeslníci instalují sádrokartonové příčky budoucích pokojů. Na řadu přichází i nezbytnosti moderního způsobu bydlení, jakými jsou rozvody vody a elektřiny, kanalizace, topení, nechybí požární signalizace a dohledový systém, prostřednictvím kterého si senior přivolává sestru. V plánu je i vybudovat únikové cesty v případě požáru, s tím souvisí i výměna dveří a prosklených stěn za protipožární. Bez takovéhoto opatření by totiž nebylo možné obytné prostory v podkroví zřídit.

Kotelna se konečně dočkala opravy
Před několika měsíci se také naplno rozběhla rekonstrukce zdejší kotelny. Staré kotle z roku 1972 byly demontovány a instalovány nové kondenzační kotle a zásobníky pro ohřev vody. Od příštího měsíce tak bude využívaná kompletní moderní technologie. Celou akci zajišťuje firma VESAS. s.r.o. V myslibořickém domově tak ušetří za energie a zlepší se regulace vytápění do jednotlivých částí budovy. Koneckonců oprav se dočkala i střecha, která byla letos v květnu kompletně vyměněna.
Miliónové výdaje na uskutečnění veškerých oprav se získávaly postupně z mnoha zdrojů. Tím největším byly Norské fondy. Dále pak přispěl Kraj Vysočina, Ministerstvo kultury, italská Valdénská církev. Obec Myslibořice a celá řada jiných dárců nebyla výjimkou.

Zdroj: www.domovmysliborice.cz