13. 10. 2014

Ministerstvo průmyslu a obchodu na konci září představilo první verzi nové národní energetické koncepce, podle níž by se Česká republika měla více soustředit na rozvoj jaderné energetiky. Na našem území by také mohla vyrůst továrna na výrobu palivových tyčí.

Přestože návrhy na dostavbu českých jaderných elektráren byly v první polovině letošního roku prozatím zamítnuty, v aktualizované podobě státní energetické koncepce se se dvěma novými bloky opět počítá. První z nich by měl vyrůst v Dukovanech, druhý pak v Temelíně.
Podobně jako ostatní členské státy Evropské unie je také Česká republika vázána emisními předpisy osmadvacítky, kvůli nimž bude už v dohledné době muset omezit provoz některých uhelných elektráren. Spotřeba elektrické energie se navíc v současnosti na území našeho státu poměrně rychle zvyšuje. Oba tyto fenomény by tak mohlo vyřešit právě rozšíření jaderných elektráren.
Novou verzi energetické koncepce od definitivního schválení dělí ještě velký kus cesty. ideálním případě by mohla v platnost vstoupit na přelomu letošního a příštího roku.
Česká vláda v minulých týdnech přišla také s ambiciózním projektem výstavby závodu na výrobu palivových tyčí do jaderných reaktorů. Na našem území by však probíhala pouze montáž těchto součástek, práci s radioaktivními materiály včetně jejich obohacování by tak zajišťovali odborníci v zahraničí.
Zástupci českého kabinetu však jedním dechem dodávají, že začátky realizace tohoto projektu zatím zůstávají hudbou velmi vzdálené budoucnosti.