Z regionu

Noc kostelů v Rouchovanech

25. 05. 2013

K celorepublikové akci Noc kostelů, která připadla na pátek 24. května, se přidaly také Rouchovany.

Noc kostelů se v Rouchovanech konala před dvěma lety, tehdy vytrvale pršelo, ale přesto přišly desítky lidí. Letos sice nepršelo, ale chladné počasí bylo. Přišlo méně Rouchovských, za to více návštěvníků z okolních obcí.

Od pěti hodin zaplnily děti Rodinné centrum Berušky na faře – hrály deskové hry a soutěžily v nejrůznějších disciplínách. „Jsme rádi, že o hry měly děti tak velký zájem, malí i ti starší,“ svěřil se Jan Burda, který vede v Rouchovanech každý týden oddíl Dakota. Program pro menší děti připravila Lída Fialová. Na faru vedle dětí zavítali také dospělí. Přišli se podívat na historické fotografie Rouchovan. Ty sesbíral a popsal Jiří a František Voborný. „Už předloni jsme se pustili to sběru fotek, letos jsme je roztřídili a popsali, aby to bylo přehlednější,“ popsal Jirka Voborný. Zajímavou výstavou byly také kněžské ornáty. Ty si mohli lidé důkladně prohlédnout a díky krátkým popisům se také dozvědět o jejich funkci. Otevřená byla také věž. Při příležitosti Noci kostelů vydala farnost pohlednici kostela Nanebevzetí Panny Marie. Každý návštěvník ji dostal jako upomínku.

V sedm hodin večer začalo slavnostní vyzvánění zvonů a Noc kostelů zahájil varhanními skladbami Tomáš Vala z Rouchovan. Pokračovala Jitka Padrnosová z Okresního archívu v Třebíči, která vyprávěla o historii Rouchovan a především o literátském bratrstvu, jež v Rouchovanech působilo. Obrovský potlesk sklidila schola z Višňové. Ti si také na závěr se všemi vyslechli večerní zamyšlení a zazpívali večerní hymnus. „Na pastorační radě jsme s panem farářem rozhodli, že Noc kostelů budeme v Rouchovanech pořádat každé dva roky. Je to ideální perioda. Nápady však přijímáme už nyní,“ uzavírá Eva Fruhwirtová.

Záštitu nad Nocí kostelů převzal brněnský biskup Vojtěch Cikrle, starosta Rouchovan Vladimír Černý a další představitelé kraje a státu.

Podívejte se na varhanní vystoupení Tomáše Valy: http://www.youtube.com/watch?v=kGoty--z7Yo