25. 05. 2014

Během zkoušky záložního potrubí vinou netěsnícího ventilu uniklo ve čtvrtek 22. května v prostorech jaderné elektrárny Temelín asi sto padesát litrů nízkoaktivní vody. Zdraví zaměstnanců ani obyvatel okolních obcí nebylo ohroženo.

Podle vedení temelínské elektráry šlo o běžnou poruchu na zařízení, které se v běžném provozu nevyužívá. Při následných kontrolních měřeních byla zjištěna míra radiace, která jen minimálně převyšovala standartní limity. Například v bezprostřední blízkosti poškozeného ventilu byly naměřeny přibližně stejné hodnoty, jimž je organismus vystaven při třech až čtyřech rengenových vyšetřeních hrudníku.

Provozovatel elektrárny po havárii zdůraznil, že životy ani zdraví jejích zaměstnanců nebyly v žádném případě ohroženy. Následná opatření, včetně okamžitého informování zástupců okolních obcí, médií i bezpečnostních analytiků z blízkého Rakouska, naopak ukázala, že bezpečnostní postupy jsou nastaveny správně a že fungují zcela bezchybně.

V České republice se v současnosti nacházejí dvě jaderné elektrárny. Jak v Temelíně, tak v Dukovanech jsou instalována nejkvalitnější a nejbezpezpečnější možná zařízení a při práci s nimi jsou dodržována nejpřísnější bezpečnostní pravidla. Havárie, která by ohrozila zdraví obyvatel okolních obcí, je tak v Temelíně i v Dukovanech prakticky vyloučena.