21. 01. 2014

Od září roku 2009 slouží veřejnosti volně přístupná poněkud netradiční rozhledna na vrchu Rubačka na severní hranici třebíčského okresu s okresem Žďár nad Sázavou.

Jedná se o telekomunikační plošinu, která vznikla u vodojemu, jenž je součástí vodovodního přivaděče pro Třebíč, Velké Meziříčí a další okolní obce z vodní nádrže Mostiště vybudované v r. 1964. Malá anténka na jejím vrcholku neslouží operátorům mobilních sítí ale k přenosu na dispečink. V okrese Třebíč se jedná již o druhou stavbu (první dřevěná rozhledna nad vodojemem byla postavena na vrchu u Ocmanic).

Po vystoupání po 43 schodech vedoucích na vyhlídkovou plošinu se ocitnete v nadmořské výšce 590 m. Rozhledna je volně přístupná. Pěkný výhled se návštěvníkovi naskytne i ze země z plácku před vodojemem, kam se mohou dostat i vozíčkáři.

Kruhový výhled tu však nečekejte. Jako na dlani budete mít část Velkého Meziříčí v popředí, Bítešskou vrchovinu a na obzoru hřebeny Žďárských vrchů. Ale pospěšte si, vrcholky okolních smrků bojují mezi sebou o místo na slunci, a pokud nebude za pár let nastavena o nějaký metr navíc, můžete z jejího vrcholu uvidět jen šišky v jejich korunách. K tomuto výletu může pěší turista přidat ještě procházku romantickým údolím řeky Balinky do Velkého Meziříčí když dojde po silnici do Nového Telečkova a odtud po žluté turistické značce do Balin a dále pak jen po modré do Velkého Meziříčí.

Text i foto: Ing. Rostislav Novák