(Ne)známé

Netradiční hry a sporty v dalešickém pivovaru

21. 07. 2014

V neděli 27. července pořádá Pivovar Dalešice a Sokol Dalešice Den netradičních her v pivovarské zahradě. Začátek v 14.00.

Léto je v plném proudu a s ním také čas her a odpočinku. „Připravili jsme odpoledne plně netradiční a méně známých her, které si mohou u nás v zahradě lidé zahrát. Určitě si při hraní užijí hodně zábavy. Některé hry jsem si vyzkoušl na vlastní kůži,“ zve správce dalešického pivovaru Ladislav Urban.

Velmi populární hra je discgolf. Je to jeden z nejrozšířenějších sportů s létajícím diskem, odvozeným z klasického golfu. Vznikl v 70. letech v Americe a získává stále více příznivců na celém světě. Cílem hry je podobně jako v golfu dokončit jamku co nejmenším počtem úderů – tedy hodů. Další zajímavou hrou je mölkky, která pochází z Finska. „Pravidla jsou velmi jednoduchá a napínavá. Každá kuželka má svoje číslo a buď dostanete tolik bodů, kolik má sražená kuželka, nebo, pokud jich srazíte více, dostanete tolik bodů, kolik kuželek spadlo. Vítězí hráč, který jako první získá přesně 50 bodů,“ přibližuje organizátorka Beáta Sládková.  Trochu podobná je hra kube, ve které se utkávají dva týmy. Kube spočívá v přesném házení kolíků na soupeřovy kubby ve snaze je shodit a získat tak nad soupeřem výhodu do dalších herních situací. Je to švédská hra s vikingskými kořeny. Abychom obletěli celý svět – další hrou, kteoru si můžete v dalešickém pivovaru zahrát, je woodball, první sportovní hra pocházející z Číny. Chybět nebude také pétanque, který je v českých zemích už značně rozšířený.