Rozhovor

Někdy jsem až moc upřímný, říká Pavel Blažek z Dukovan

09. 04. 2012

Pavel Blažek je účastníkem loňské Letní univerzity, což je dvoutýdenní odborný program pro studenty technických škol, kterou pořádá ČEZ v jaderných elektrárnách. Pavlovi je 24 let a pochází z Dukovan. Letos chce dokončit vysokou školu a rád by pracoval v oblasti energetiky, nejlépe na elektrárně.

Pavle, člověk stráví velkou část života ve škole. Jak jste na tom vy?

Do páté třídy jsem chodil na základní školu v Dukovanech, potom jsem přešel na osmileté gymnázium do Moravského Krumlova a po maturitě jsem se dostal do Prahy na České vysoké učení technické na elektrotechnickou fakultu. Tam jsem získal bakalářský titul v oboru Kybernetika a měření a nyní studuji druhým rokem magisterský obor Ekonomika a řízení energetiky. V květnu odevzdávám diplomku, pak mě čekají státnice, a když se podaří, tak budu mít hotovo.

Jakému tématu se věnujete ve vaší diplomové práci?

Název diplomky je Liberalizovaný trh s plynem. Snažil jsem se analyzovat současné prostředí, situaci, dosavadní vývoj a možnosti v této oblasti. Do roku 2005 byl totiž celý trh s plynem pod nadvládou pouze jedné společnosti a regulován prostřednictvím Energetického regulačního úřadu, potom došlo k jeho postupnému otevírání. Nejprve pro velkoodběratele, potom i pro domácnosti, přičemž celý proces byl dokončený v roce 2007. Od této doby si můžou zákazníci zvolit svého dodavatele plynu. Téma je zajímavé, ale není tak lehké do této problematiky proniknout. K některým potřebným informacím je těžké se dostat, většina firem si tyto informace střeží.

Vloni jste se zúčastnil Letní univerzity v jaderné elektrárně Dukovany. Bylo to pro vás přínosné?

Hlavně jsem chtěl udělat vstřícný krok do své budoucnosti. Rád bych jednou pracoval v ČEZu, třeba přímo v elektrárně. Zatím mám určitou šanci, v květnu bych měl absolvovat psychotesty, které jsou jednou z mnoha podmínek práce v elektrárně. Díky Letní univerzitě jsem také poznal daleko blíž prostředí elektrárny.

Co děláte ve volném čase? Co vás baví?

Hodně mě baví lyžování, přes zimu si chodíme zahrát florbal nebo volejbal. Když jsem byl mladší, hrál jsem fotbal, teď je ze mě už jen fanoušek. Když máme volno, rádi se sejdeme s přáteli, probereme co je nového a občas zajedeme na zábavu. Jinak v Dukovanech pořádáme každý rok pouť, které jsem se účastnil, ale letos to bohužel kvůli státnicím nepůjde.

Facebook a sociální sítě jsou v současné době velkým fenoménem. Existují ale i lidé, kteří Facebook zásadně odmítají. Do které skupiny patříte?

Facebook docela využívám. Dá se tam zjistit hodně věci, člověk je aspoň v obrazeJ I když někdy žasnu, co všechno tam jsou někteří schopni zveřejnit. Myslím, že by u toho lidé měli víc přemýšlet a dbát také na své soukromí. Je to ale dobrá věc pro domlouvání se s přáteli na různé akce a aktivity, to se mi líbí.

Kdybyste si měl vybrat město, nebo vesnice, co byste zvolil?

Chtěl bych zůstat v Dukovanech, mám to tady rád, je tu hezky. Máme také dobrého starostu, takže věci můžou jít stále jen k lepšímu. Když jsem přijel poprvé před pěti lety do Prahy, nebyl jsem z toho zrovna nadšený, protože jsem na tak velké město nebyl zvyklý. Mentalita lidí je tam prostě jiná. Všichni mi říkali, že si zvyknu, ale není to pravda. Když nemusím být v Praze, tak se moc rád vracím. Je to tu klidnější, známe se navzájem ve větší míře a lidé mi zde přijdou více otevření. Takže bych volil vesnici, otázkou ale je, jestli nebudu muset odejít někam za prací. To se ukáže časem.

Začalo jaro a na vesnicích také práce na zahradě. Baví vás pracovat na zahradě, nebo to berete jako povinnost?

Když je něco potřeba udělat, tak to udělám. Prarodiče, se kterými bydlím, jsou v důchodu, takže se jim snažím pomáhat. Zrovna jsem něco natíral a čeká nás sázení a další podobné práce.

Pavle, jak byste se sám osobně charakterizoval?

Popsal bych se asi jen těmi nejlepšími vlastnostmi… (smích). Nekouřím, nepiju, dobře se učím…

Opravdu nekouříte a nepijete?

Opravdu ne. Kouření nesnáším, pití taky v oblibě nemám. Na podzim ale ochutnám burčák, hlavně červený, tomu se fakt nedá odolat. A moje vlastnosti? Sám o sobě bych řekl, že jsem především zodpovědný a cílevědomý. Negativní vlastnosti vždy umí lépe posoudit druzí. Každý by si měl ale udělat svůj vlastní obrázek, to platí obecně.

Máte nějakou vlastnost, které byste se chtěl zbavit?

Někdy jsem hodně upřímný. Ale to mi tolik nevadí, to spíše některým ostatním lidem, většinou těm, kterých se to týká. A také prý všechno „vykecám“. Ale tohle zase někdo dokáže ocenit… (smích). Rád prostě uvádím věci na pravou míru.

Často slyšíme, že žijeme v krizi, ekonomické i společenské. Vnímáte to také tak?

Přijde mi, že někteří lidé jsou příliš sebestřední, bezohlední a krátkozrací. Ve společnosti se tyto vlastnosti projevují stále víc a myslím si, že celá krize je jejich logickým vyústěním. Místo toho, abychom mysleli i na druhé, myslíme jenom na sebe, jak získat pro sebe co nejvíc na úkor všech ostatních. V tom vidím velký problém. Peníze jsou sice potřeba, nejsou ale všechno.

Pavle, držíme palce ke státnicím!

 

Ptala se Eva Fruhwirtová

Foto: archiv Pavla Blažka