(Ne)známé

Nejznámější český parašutista Kubiš má bustu před rodným domem

25. 10. 2015

V Dolních Vilémovicích byla v sobotu 24. října odhalena busta rodáka Jana Kubiše.

Ten společně s Josefem Gabčíkem spáchal v roce 1942 atentát na třetího muže nacistické říše a Reinharda Heydricha. Bronzovou bustu, která je umístěna před Kubišovým rodným domem, odhalila starostka Vilémovic Jitka Boučková a také poslední žijící západní parašutista, generál Jaroslav Klemeš.

Termín odhalení busty a otevření stálé expozice byl stanoven na 24. října ne náhodným výběrem. Právě v tento den roku 1942 nacisté v koncentračním táboře Mauthausen popravili spolupracovníky československých parašutistů a vyvraždili i celou Kubišovu rodinu.

Podle šéfa brněnského klubu výsadkových veteránů Jaroslava Foršta je zdejší dům kapličkou pro všechny parašutisty. V domě se nachází stálá expozice s unikátními předměty, které Kubiš používal. K vidění je Kubišova aktovka, která byla nalezena v pražském kostele, také jeho čepice a dokonce filmový záběr Kubiše – vojáka při setkání s prezidentem.

Výstava sleduje Kubišův život od dětství prožitého v Dolních Vilémovicích až po jeho konec v kryptě chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Při vstupu do domu jako první spatříte kolo, na kterém s největší pravděpodobností Kubiš jezdil.  Domek je citlivě zrekonstruován, takže jsou zachovány dřevěné trámy a také atmosféra domu. Příběh parašutisty je zaznamenán na skleněných deskách, jež jsou zavěšeny na mosazných úchytech. „Mosazné úchyty na sklech jsou dna nábojnic, které byly nalezeny na místě atentátu 27. května 1942,“ popisuje Michal Burian z Vojenského historického ústavu.

Na jaře půjde do kin film Anthropoid

Letos v létě se v Praze natáčely záběry nového filmu, který je inspirován právě atentátem na Heydricha. Režisér Ellis obsadil hlavní role parašutistů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka herci Cilianem Murphym a Jamie Dornanem. Gabčíkovu partnerku Lenku Fafkovou hraje Aňa Geislerová. Partnerkou Jamieho Dornana je Charlotte Le Bon známá z filmu Láska na kari.

 

Rekonstrukce Kubišova domku začala koncem roku 2012. Náklady dosáhly 3,5 milionu korun. Ve veřejných sbírkách se shromáždilo kolem tří milionů korun. Přispěly obec, Kraj Vysočina, výsadkářské kluby a sponzoři, nechyběla Skupina ČEZ.