(Ne)známé

Nejlepší lyžař na světě v 19. století? Rodák z Kožichovic

09. 01. 2024

Letos je tomu v únoru 168 let, kdy se v Kožichovicích u Třebíče narodil Matyáš Žďárský. Jako desáté dítě v rodině chudého mlynářského pomocníka.

Od mládí projevoval mimořádné nadání. Byl vynikajícím studentem, talentovaným malířem a kreslířem, a navzdory ztrátě zraku na jedno oko, když mu bylo jedenácti let, stal se výborným sportovcem. Po studiích učitelství, malířství, sochařství a na polytechnice se věnoval cestování a umění. Jeho životní cesta ho zavedla do rakouských Alp, kde v roce 1889 zakoupil horský statek Habernreith.

Zakladatel moderního lyžování
Matyáš Žďárský je uznáván jako zakladatel alpského lyžování, první metodik a instruktor lyžování na světě. Inspiroval se Fridtjofem Nansenem a jeho použitím lyží během grónské expedice. Nebyl spokojen s délkou a vázáním lyží, které si objednal z Norska, a proto začal experimentovat. Zkrátil lyže, upravil vázání a po několika letech vývoje dosáhl spolehlivého designu, který mu umožnil bezpečně sjíždět strmé svahy. Jeho inovace vázání se stala základem pro moderní lyžařské vázání. Byl také jedním z prvních expertů na laviny a vynálezce mnoha outdoorových inovací, z nichž nejvýznamnější jsou lyžařské vázání s pevnou patou a bivakovací vak, známý jako „žďárák“.

První slalomové závody na světě
První slalomové závody na světě se konaly v březnu roku 1905 na hoře Muckenkogel, v okolí jeho bydliště. Neupravená trať měřila bezmála dva kilometry, měla půlkilometrové převýšení a sto branek. Závodu se účastnilo 24 mužů a jedna žena. Trať vytyčil Matyáš Žďárský a také připravil pravidla.
--

 

 

Fotogalerie