Z elektrárny

Nebát se jít za svým cílem...

12. 05. 2014

Nedávno proběhlo v jaderné elektrárně Dukovany focení s modelkou Markétou Bartejsovou. Markéta se tak stala první zdravotně postiženou modelkou v Dukovanech.

Markéto, co Vás vedlo k návštěvě Jaderné elektrárny?

Dostala jsem tuto nabídku od svého kamaráda Miloslava Svitáčka, který mi návštěvu nabídl v rámci exkurzí, kterými  vedení  Jaderné elektrárny umožňuje poznat provoz elektrárny rodinným příslušníkům, přátelům a známým zaměstnanců JE.

Vy jste ale nepřijela jen tak na obyčejnou exkurzi ?

Již nějakou dobu se věnuji fotomodelingu a tato možnost mě nadchla pro jedinečnost místa,  ve kterém ještě pravděpodobně žádná modelka nefotila. Mám zde za ty dva dny nafoceno více jak 700 snímků, z nichž se vyberou ty nejlepší

Vidím, že Vašim doplňkem je hůlka, o kterou se při chůzi opíráte. Jak těžké je prosadit se v modelingu s tělesným postižením  ?

Narodila jsem se s rozštěpem páteře a po poslední operaci nohy, která se úplně nepovedla, jsem začala používat vycházkovou hůl. Především bych chtěla zdůrazdit,  že fotomodelingu se věnuji amatérsky,  ve svém volném čase.  Mým cílem je využít v budoucnu tuto šanci k nějaké dobré věci, někomu svými fotkami, svojí tváří či jménem pomoci. Také chci dokázat, že to nemusí být jenom výsada zdravých dívek.  Chtěla bych, aby moje focení mělo nějaký vyšší smysl. Momentálně bych chtěla pomoci Nízkoprahovému zařízení pro děti a mládež Amicus  v Lovosicích a sehnat finanční prostředky pro jeho fungování.

Každému kdo mě osloví s nabídkou focení samozřejmě řeknu, že hůř chodím, případně že mám jizvy atd., a tak je na každém fotografovi či fotografce, jestli se opravdu rozhodne se mnou fotit. Musí to být pro obě strany pohodová spolupráce, to je moc důležité.

Jste organizovaná v nějaké modelingové agentuře ?

V žádné modelingové agentuře nejsem. Fotím formou TFP, což znamená bez nároku na honorář jak pro mě, tak pro fotografa a oba můžeme použít fotografie ke své prezentaci.  K focení jsem se vlastně dostala prostřednictvím fotek, které byly pořízeny v rámci vizážistické proměny ve studiu FACE TO FACE v Praze, kterou jsem absolvovala právě s vizážistkou Dianou Pelcovou, která mě doprovázela, líčila a oblékala i na focení v JE Dukovany. Tyto fotky, jsem vyvěsila na sociální síti a postupně se začali ozývat fotografové a fotografky, se zájmem nafotit se mnou nějaké fotky.

Jaké jsou Vaše dojmy z návštěvy elektrárny Dukovany?

Z návštěvy jsem nadšená a jsem moc ráda za tento zážitek a zkušenost. Ze začátku u nás všech panovaly obavy co se týká bezpečnosti v prostorách elektrárny, pak jsme ale velmi rychle zjistili, že byly zbytečné. Jsem moc vděčná za tuto možnost a děkuji všem za vstřícnost, trpělivost a odhodlání do tohoto nápadu jít.

Co jste všechno navštívili a co na Vás nejvíce zapůsobilo?

V objektu měření vnitřní kontaminace jsme obdrželi dozimetry a museli jsme dodržet přísné sterilní podmínky pro vstup. Vyzkoušeli jsme si jaké to je, když člověk sedí v křesle a míří na něj detektory. Mysleli jsme si, že zaměstnanci, kteří pracují v primárním okruhu jsou při své práci vystaveni značnému radioaktivnímu záření, ale bylo nám vysvětleno, že radiační zátěž těchto pracovníků je velice nízká.

U hasičů jsme obdivovali kvalitní novou techniku. Myslím si, že jsou velice dobře vybaveni. Viděli jsme také souhru hasičů při předávání směny i se startováním vozů za kvílení sirén a blikání majáků .

Ne všude, kde jsme byli se mohlo fotografovat, ale většinu fotek jsem nafotila u chladících věží.

Noční návštěva strojovny 1. reaktorového bloku byla třešničkou na dortu tohoto náročného dne. Vcházeli jsme přes klecové vstupy a museli jsme mít přilby a ochranu sluchu. Obrovská liduprázdná hala s hučícími turbínami působila majestátně, z vyhřátých parovodů sálalo ohromné teplo a podlaha se chvěla vibracemi. 

Zapůsobil na mě prostor meziskladu jaderného paliva, kde se v kontejnerech ukládají vyhořelé palivové kazety.Měla jsem zvláštní pocit, být tak blízko.

Dnes je sobota a máte za sebou přednášku průvodkyně informačního centra a prohlídku meziskladu jaderného paliva a oběd v naší jídelně.  Jak jste byli spokojeni s touto částí programu?

Tato část programu byla také velmi zajímavá. Hlavně již zmiňovaný mezisklad jaderného paliva. Také že jsme se na trenažéru mohli podívat, jak vypadá bloková dozorna.  Paní průvodkyně o všem vykládala velmi poutavě, odborně a s nadšením.  Byly to skvělé dva dny.

Za chvíli naše návštěva končí, ale před odjezdem do Prahy máme ještě kousek od elektrárny domluvenou prohlídku meteostanice ČHMÚ.

 

Ještě bych se zeptala Vás Diano, jak jste spolu s Markétou začaly spolupracovat?

V lednu tohoto roku jsem napsala na sociální sítě, že hledám modelku na denní líčení a TFP spolupráci a Markéta se mi hned ozvala. Myslela jsem si, že to bude líčení jako každé jiné, ale jak jsem ji s jejím přítelem uviděla, nabídla jsem jí "proměnu".  Tím se vlastně vše spustilo a musím říct, že jsem moc hrdá na to, že zrovna já mohu s Markétou spolupracovat. Tato žena je dokonalým příkladem, že krása nemá hranic a modelkou může být i "obyčejná" holka. Moc bych si přála, abychom dodali sebevědomí a sílu slečnám, které touží po světe modelingu a nevěří si. Zároveň bych tímto chtěla moc poděkovat panu Miloslavu Svitáčkovi za možnost podívat se do Jaderné elektrárny Dukovany. Je to zážitek na celý život a neskutečně jsem si to užila – mimo jiné i u hasičů!  

Fotogalerie