Z elektrárny

Návštěva z Texasu

23. 03. 2012

Ve středu 14. března zavítaly na prohlídku elektrárny tři dámy zabývající se podporou technického vzdělávání mladých lidí v americkém Texasu.

Zástupkyně Nuclear Power Institute a dvě učitelky středních škol přijely na pozvání Vysokého učení technického v Brně.  Zajímaly se o spolupráci mezi středními a vysokými školami a firmami podnikajícími v jaderném průmyslu. Kromě dukovanské elektrárny navštívily také partnerské školy Skupiny ČEZ a setkaly se se zástupci Třebíče. Při sdílení zkušeností nás překvapilo, že na náboru zaměstnanců pro jaderné elektrárny se aktivně podílí státní instituce, přestože obě texaské elektrárny jsou v soukromém vlastnictví,“ sdělila Linda Štraubová ze strategického náboru v Dukovanech.

Stát Texas podporuje učitele škol, aby se zapojili do aktivit motivujících žáky ke studiu přírodních věd. Pro studenty pořádají individuální setkání se zaměstnanci elektrárny, kurzy (zaměřené nejen na techniku) a pečlivě se věnují studentům při výběru budoucího povolání. Ve středu zájmu jsou dívky – těch je, stejně jako u nás, v technických oborech velmi málo. Velký důraz se klade na pozitivní vnímání jaderné energetiky mezi mladými.

„Zdá se, že se Texas potýká se stejnými problémy jako my – zájem o přírodní vědy obecně klesá a průměrný věk zaměstnanců jaderných elektráren je kolem padesáti let. Ku prospěchu věci je fakt, že stejně jako u nás, je práce v jaderné elektrárně chápána jako prestižní záležitost,“ vysvětlila Linda Štraubová.

Zajímavý odkaz: www.nuclearpowerinstitute.org

Fotogalerie