Z regionu

Nasvícení kostela sv. Vavřince v Hrotovicích

01. 06. 2012

Kostel sv. Vavřince je významnou dominantou Hrotovic. Byl svědkem historických událostí i místem, se kterým jsou spojeny radostné a bolestné kapitoly života Hrotovic. V sobotu 26. května byl za finanční pomoci ČEZu kostel slavnostně nasvícen.

Kostel má velmi starý původ, přesné datum založení však není známo. První zachovaná písemná zpráva vypravuje, že ve 13. století zde měl německý rytířský řád statek zvaný komenda. Z původního románského kostela se však do dnešní doby zachovaly pouze hlavní zdi, protože svatostánek byl několikrát přestavován. V nedávné době byla obnovena renesanční fasáda s malovaným dekorem a upravena farní zeď se zahradou. Město vnímá nejen liturgické poslání Kostela sv. Vavřince, ale i jeho hodnotu památkovou, a proto v sobotu večer 26. května, po mši svaté, došlo k jeho slavnostnímu nasvícení. Toto dílo se podařilo zrealizovat díky finanční podpoře skupiny ČEZ a.s.    

Pro každého člověka má chrám jiný význam. Pro stavitele byl místem, do kterého vložil všechno své nadání a kde možná zanechal i část svého srdce. Pro milovníka umění je galerií, ve které jsou soustředěny vzácné projevy velikého lidského ducha. Pro muzikanta je prostorem, který zve k naplnění hudbou, která je i zpěvem jeho srdce. Pro věřícího člověka je místem, kde prožívá některé významné životní události. V jednom bychom jej ale mohli vnímat stejně: kostel je místem hledání. Je výsledkem hledání těch, kteří jej budovali, je místem, které nabízí pomoc při životních hledáních i jeho návštěvníkům. Vždyť chrám je nejkrásnější tehdy, když je oživován těmi, kteří do něj přicházejí.

Hana Škodová, starostka Hrotovic

Fotogalerie