Studenti

Nabitý konec školního roku v Tavíkovicích

02. 07. 2021

Jaký byl konec školního roku v Tavíkovicích? Stihli výlet? A jaké mají plány? Povídali jsem si s ředitelkou Marií Francovou.

Jaký byl letošní školní rok v Tavíkovicích?
Letošní školní rok byl ve všech ohledech mimořádný. Nejen pro děti, ale i pro učitele a rodiče. Museli jsme se poprat s novým způsobem výuky. Naučili jsme se vyučovat na dálku. V určitém směru to bylo zajímavé. Ale osobní kontakt nám chyběl všem.

Podařilo se vám v červnu stihnout vše, co jste si naplánovali?
V červnu jsem se snažili stihnout to, co jsme nemohli během měsíců, kdy jsme měli distanční výuku. Podařilo se nám uspořádat několik projektových dnů s včelaři, hasiči, myslivci. V lese myslivci dětem ukázali trofeje, připravili pracovní listy na poznávání zvířat, listů, šišek. Dokonce si zastříleli ze vzduchovky a viděli výcvik loveckých psů. Včelař přivezl úl, ukázal dětem co obnáší práce včelaře a také jim povyprávěl, jak jsou včely potřebné. Hasiči zase předvedli svou techniku, děti si zkusili jejich obleky a také to, jak funguje vysílačka.

Na konci školního roku se jezdí na výlet. Jeli jste i letos?
Výlet musí být. Zajeli jsme s dětmi do Znojma, podívali jsme se na rotundu a na další místa. Bylo velké horko, ale všem se výlet líbil. Byli jsme opět spolu a moc jsme si to užili.

Jste poměrně malá škola, nicméně rodiče projevují stále větší zájem o malotřídky a menší školy. Pozorujete to také?
Ano, je to pravda. Každé dítě velmi dobře známe a můžeme se mu věnovat, pomoci s učební látkou. Ve škole panuje přátelská, rodinná atmosféra, děti se do školy těší. Všichni se dobře známe, děti pro nás nejsou čísla. V menším počtu se lépe učí, je více času se o učivu bavit.

Kolik dětí nastoupí v novém školním roce?
Bude to patnáct dětí, kteří nastoupí do základní školy a kolem devatenácti do školky. Už se na ně po prázdninách moc těšíme.

Usilovali jste o rekonstrukci školy, jak to vypadá?
Podařilo se nám získat dotaci, takže rekonstrukce se blíží. Nyní čekáme, až stavební firma upraví projekt a podle toho také naplánujeme, jak bude probíhat nový školní rok.