Z regionu

Na zámek v Moravském Krumlově zavítalo v roce 2023 přes 53 000 návštěvníků

15. 01. 2024

Na čtyřicet dva tisíc návštěvníků zhlédlo v roce 2023 Slovanskou epopej na zámku v Moravském Krumlově. Dalších 12 000 návštěvníků si prošlo zámecké komnaty, zámeckou věž nebo navštívilo jednu z výstav. Celková návštěvnost zámku v Moravském Krumlově se za loňský rok dostala na číslo 53 582 lidí.

Součástí prohlídky Slovanské epopeje jsou také vybraná díla moderního českého umění ze sbírek Musea Kampa. Zdarma pak mohou návštěvníci zavítat na výstavu Tunelem do 20. století, za kterou stojí Ústav pro studium totalitních režimů. Ta moderní formou přibližuje dějiny města a okolí ve 20. století.

Na Slovanskou epopej jezdí senioři i školní třídy
Na Slovanskou epopej jezdí lidé z celé České republiky a také ji navštěvují zahraniční návštěvníci. Prohlídky jsou pro jednotlivce bez průvodce. Skupinové prohlídky jsou na objednání a s průvodcem. Podle ředitele Městského kulturního střediska Bořivoje Švédy se ukazuje, že o Slovanskou epopej mají zájem především starší lidé. Velmi oblíbená je pak u seniorů, kteří jezdí do Moravského Krumlova se zájezdy. Výraznou návštěvnickou skupinou jsou i školní třídy.

Na prohlídku zámku přišlo vloni 10 000 turistů
Do šlechtických komnat a na zámeckou věž vstoupilo vloni téměř deset tisíc zájemců. O komentované prohlídky je tradičně největší zájem během turistické sezóny. Výstavy, které se konají v prostorách opraveného zámku navštívilo přes 2 000 lidí. Vloni přitáhla pozornost výstava fotografií Jana Saudka, ale také obrazy Všeslovanská epopej od Ivana Mládka. Oba autoři na zámek také přijeli.

Akce na zámku
V roce 2023 byl zámek pro turisty otevřený celoročně, kromě pondělí. Městské kulturní středisko a město Moravský Krumlov připravilo během roku také několik akcí na nádvoří zámku, které přilákalo nejen turisty, ale především místní. Lidé oslavili na arkádovém nádvoří masopust i Čarodějnice. Nechybělo občerstvení, muzika a program pro děti. Hojně navštěvovanou akcí je Mikuláš na zámku a tradičně velký zájem byl o vánoční prohlídky zámku.
„Zámek je nejen kulturní památkou, ale také místem setkávání, místem pro kulturní život. Připravujeme projekt na další postupné opravy zámku,“ informoval starosta města a senátor Tomáš Třetina.

V roce 2022 byl zámek v Moravském Krumlově prohlášen za Národní kulturní památku. V roce 2023 získala zámecká věž ocenění Patrimonium pro futuro, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav. Jedná se o cenu veřejnosti za záchranu renesanční věže zámku v Moravském Krumlově.