03. 11. 2013

Modernizace vodní elektrárny Lipno za zhruba 200 milionů korun se po roce blíží k závěru. Dosud nejrozsáhlejší rekonstrukce elektrárny začala loni v listopadu.

Na své místo v podzemní strojovně byl koncem října usazen rotor generátoru vážící 230 tun do nového stotunového statoru. Na plný výkon najede výkonnější lipenská elektrárna před Vánoci a dá elektřinu další tisícovce jihočeských domácností. Výměna jedné z dvojice 60 MW turbín, která je umístěna 160 metrů pod povrchem země, byla završena opětovným uložením rotoru generátoru na jeho místo ve strojovně elektrárny. Uzavřel se tak kruh událostí zahájený loni v prosinci vytažením rotoru generátoru k opravě a pokračující odvozem dvou částí statoru generátoru k sešrotování.


Stavba vodní elektrárny Lipno I, která je součástí vltavské kaskády, byla dokončena v roce 1959. Nachází se v podzemní klimatizované kaverně o rozměrech 65 krát 22 metrů a výšce 37 metrů vylámané v hloubce 160 metrů pod terénem v blízkosti hráze. Voda je přiváděna na turbíny dvěma tlačnými ocelovými šachtami o průměru 4,5 metru a délce 160 metrů. Odváděna je podzemním odpadním tunelem dlouhým téměř čtyři kilometry. V nadzemním areálu je umístěna rozvodna, která zásobuje rozsáhlé okolí elektrickou energií.