Z regionu

Na návštěvě v Babicích u Rosic

01. 05. 2022

Od Jaderné elektrárny Dukovany se v téměř stejné vzdálenosti nacházejí dvoje Babice. Jedny na Třebíčsku a ty druhé jsou Babice u Rosic. Právě tam jsme se tentokrát vydali za starostou Vladimírem Blažejovským.

První zmínky o osadě pocházejí z 12. století a tehdy až do těchto míst zasahovala vinařská oblast Kounicka. Proto najdeme v erbu vinařský nůž na roubování révy. Poloha Babic se však také nachází v rosicko-oslavanské pánvi, která byla bohatá na černé uhlí. „Na našem katastru máme významný důl Ferdinand, kde se těžilo uhlí do padesátých let minulého století a potom se používal jako větrací šachta,“ vypráví starosta a dodává, že u dolu se nachází halda, která je dnes zarostlá a dá se na ni vystoupat a pokochat se pohledem do širokého okolí. Tehdejší těžební podniky a na ně navazující provozy zaměstnávaly spousty lidí i z Babic. Těžba se postupně utlumovala a lidé přecházeli pracovat do firem, které vznikly z obslužných provozů.

Klidné bydlení na vesnici kousek od Brna
Díky dobře připravenému územnímu plánu se za poslední roky Babice rozrůstají o nové rodinné domy. Bydlí zde přes 750 obyvatel. Široko daleko nenajdete větší kulturní dům než ten v Babicích. Sídlí zde obecní úřad, je tu hospoda, knihovna a velký sál pro tři sta lidí, malý sál i „peklo“. Kulturní dům prošel rozsáhlou rekonstrukcí a slouží jako komunitní centrum.
Z padesátých let pochází budova školy. Původně zde měli malotřídku, která fungovala třicet let. Zachoval se provoz mateřské školy a s nárůstem mladých rodin se její kapacita zdvojnásobila. Nedaleko školky se nachází fotbalové hřiště se zázemím. Fotbal mají místní rádi, každé dva týdny se na zápasech schází kolem sto padesáti lidí.
Co mohou některé obce Babicím opravdu závidět, je dopravní obslužnost. „V rámci IDS nám ve špičce jezdí autobus každých patnáct minut, máme skvělou dostupnost na Brna, a to jak za prací, tak i za lékaři i nákupem. Kdo potřebuje, tak si nakoupí u nás v obchodě, ten jsme měli vždy,“ popisuje Vladimír Blažejovský.

Fotbalisté a spolek Babičáci se starají o to, aby v Babicích nebyla nuda
K aktivním spolkům patří Sokol, zvláště fotbalový oddíl. Pronajatou mají místní hospodu, kde provozují klub. Komerční provoz se nevyplatil, ale přijít o takové místo pro setkávání Babičtí nechtěli, takže si ji fotbalisté vzali pod svá křídla. Z party lidí, která chtěla pořádat společenské akce, vzniklo uskupení Babičáci. Za nimi stojí podzimní Gulášfest, který má už desetiletou tradici a navazuje na původní hornické slavnosti. Jeho součástí jsou i pivní slavnosti, soutěž o nejlepší guláš a společenská zábava. Další významnou událostí, na kterou se všichni těší, je Retrozábava. „Sál bývá narvaný k prasknutí. Organizátoři to celý rok připravují, nechybí retro tombola,“ dodává starosta. V červnu se slaví pouť na sv. Antonína, kterému je zasvěcena kaple.

Úzkokolejná železnice je tahák nejen pro turisty
Přes Babice vede úzkokolejná železnice, kterou provozuje Muzeum průmyslových železnic ve Zbýšově. Celá dvoukilometrová trasa se táhne přes babický katastr, jezdí se po ní ze Zastávky do Zbýšova. Vlak zastavuje u dolu Ferdinand, vede tam slepá kolej, další zastavení je v Babicích a pak Zbýšov, areál Muzea průmyslových železnic. Od června do září se po úzkokolejce můžete svézt každý víkend. „Existuje plán na rekonstrukci vlakového nádraží v Zastávce v souvislosti s elektrifikací tratě. Poslední perón by měl patřit úzkokolejce,“ prozrazuje starosta. Babice jsou společně se Zastávkou a Zbýšovem zakladateli spolku Regionální úzkokolejná železnice, uvědomují si turistický potenciál a také odkaz z dob, kdy se zde těžilo uhlí. Za zmínku stojí místní kříže, které navštěvují turisté a hlavně sběratelé kešek. Nejvýznamnější je napoleonský kříž připomínající pobyt napoleonských vojáků a pak kříže, které jsou na všech cestách vedoucí z obce.

Obnovují polní cesty a biokoridory
Babice se zaměřují na obnovu biokoridorů a polních cest. Před pěti lety jsme začali s obnovou cest a vytvářením nových. Podařilo se nám obnovit historickou cestu z Babic do Rosic, chodilo se po ní v dobách, kdy nebyla auta, především do kostela, za obchodem a do školy. Cesta vede částečně přes pole, kde jsme vysázeli alej s šedesáti lipami. Navazuje na cestu zámeckou oborou. Vloni se podařilo připravit pozemky a cesty pro propojení Babic s částí, kde vyrostla nová výstavba.