Studenti

Na Majálesu studenti přispěli penězi brněnským fakultám. Díky Oranžovému kolu

10. 05. 2013

Brněnské Výstaviště obsadili v úterý 7. května studenti. Dorazili na již desátý ročník tradičního open-air festivalu Brněnský Majáles. O zábavu se jim postarala celá řada českých i slovenských kapel, mezi nimi například Kryštof, Inekafe, Chinaski, Mig 21 nebo Monkey Business.

Na místě nechyběla ani Oranžová kola Nadace ČEZ. Speciálně upravené rotopedy byly připraveny přeměnit energii festivalových návštěvníků na peníze určené pro dvě fakulty brněnského Vysokého učení technického. Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií a Fakultě strojního inženýrství studenti vyšlapali téměř 50 tisíc korun.

Každý návštěvník měl možnost strávit na Oranžovém kole jednu minutu a svým výkonem přispět na dobrou věc. Podpořit svou fakultu přišli nejen studenti, ale i zaměstnanci univerzity včetně členů akademického sboru. Pedály Oranžového kola se roztáčely od 13. hodiny až do pozdního odpoledne. „Je vidět, že studentům a akademikům v Brně záleží na kvalitním vzdělání. Potěšilo nás, že se podařilo vyšlapat tak vysokou částku, kterou mohou školy investovat do podpory výuky svých studentů,“ uvedl Ondřej Šuch, manažer Nadace ČEZ.

Letošní Majáles se prvně konal na brněnském Výstavišti, které nabídlo větší komfort, neboť je o polovinu větší než areál Hněvkovského v brněnském Komárově, kde se festival konal doposud. Návštěvníci si tak užívali zábavy na celkem čtyřech velkých hudebních open-air scénách a ve třech univerzitních zónách ve výstavních pavilonech, kde se odehrál noční program včetně afterparty pro vytrvalé. Tradiční součástí odpoledního programu byla volba nového studentského krále a Miss Majáles. 

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně je součástí druhé největší a druhé nejstarší technické univerzity v České republice. Elektrotechnické disciplíny se zde vyučují již od roku 1905. Nyní je moderní institucí 21. století, které se daří přicházet s inovativními vědecko-technickými projekty. Ve svých vzdělávacích programech se zabývá také výukou jaderné energetiky. Na Oranžovém kole pro ni návštěvníci Brněnského Majálesu vyšlapali částku 24 969,- Kč. „Finance budou z větší části využity na tvorbu názorných výukových modelů pro jadernou energetiku, na podporu stáží studentů na českých jaderných elektrárnách a na stipendia pro mladé studentské vědce, kteří již během studia mají zájem hlouběji proniknout do tajů jaderného výzkumu a vědy,“ řekl Karel Katovský z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brněje s celkovým počtem téměř 4500 studentů a 15 odbornými pracovišti druhou největší fakultou brněnského VUT. Každým rokem fakultu absolvuje přibližně 750 absolventů, kteří díky poptávce po technických oborech nemají problémy s následným uplatněním. Výtěžek v hodnotě 24 562,- Kč použije fakulta na zlepšování kvality výuky. „Konkrétním způsobem, jak vyhranou finanční částku použít, by mohla být vícedenní vzdělávací exkurze pro studenty na místa úzce spojená s energetikou, například přečerpávací elektrárny, uhelné doly, solární elektrárny a jiné energetické provozy, které jsou při výuce zmiňovány,“ prozradil Jiří Martinec z Fakulty strojního inženýrství VUT. Dalšími z možností, jak peníze využít, jsou podle něj přednášky předních odborníků na půdě fakulty, nebo podpora studentů pátých ročníků, kteří pracují na diplomových pracích.