21. 04. 2014

Obce na Jihlavsku, které by mohly být dotčeny plánovanou těžbou uranových rud u Brzkova, čekají na oficiální informace od státních orgánů. Žádné protesty se zatím neplánují.

V horizontu čtyř až pěti let dojde k uzavření uranového dolu Rožná na Žďársku, který je v současnosti jediným existujícím zařízením svého druhu v celé střední Evropy. Představitelé české vlády proto podporují zahájení těžby na jiném místě. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by otevření nového dolu v Brzkově zmírnilo nezaměstnanost v regionu po ukončení těžby v Rožné, kde v současnosti pracuje bezmála tisíc horníků.

Oficiální studie proveditelnosti těžby v Brzkově zatím nebyla prezentována, podle dosavadních informací se však zdá, že těžba na Jihlavsku by mohla být rentabilní. V případě, že se tyto zprávy potvrdí, začne státní podnik Dinamo, který se těžbou uranových rud zabývá, vyjednávat s vlastníky pozemků i místními samosprávami.

Pokud by vše šlo podle ideálních plánů, důl by mohl první horníky začít zaměstnávat za šest až sedm let. Zahájení těžby v Brzkově by navíc zachránilo i mnoho pracovních míst v Rožné, kde by se brzkovská ruda zpracovávala v tamní úpravně.

Je však pravděpodobné, že případné zahájení přípravných prací zdrží protesty samospráv i ekologických organizací. V současnosti starostové dotčených obcí stále spíše vyčkávají, zároveň však naznačují, že v případě zahájení legislativního procesu o zahájení stavby dolu učiní patřičné právní kroky vedoucí k tomu, aby vládnímu záměru zabránili.