Z regionu

Na adventní trhy do Rešic se sjely desítky lidí

03. 12. 2012

V neděli 2. prosince se v rešickém kulturním domě konal tradiční adventní jarmark. Desítky lidí z celého okolí se přijeli podívat, načerpat adventní atmosféru, nakoupit drobné dárky a hlavně si popovídat se známými.

„Každý rok je zde více a více lidí. Nejlépe to je vidět na naší kavárně. Začínali jsme s několika stoly a nyní je zabraná značná část sálu. Scházejí se zde lidé, kteří se třeba celý rok nesejdou. Jezdí sem rodáci, ale také lidé ze širokého okolí,“ popisuje s úsměvem starostka Rešic Petra Jílková. O celou organizaci se stará Osvětová beseda v čele se Zdeňkou Slámovou. Letošní ročník je v pořadí šestý. „Organizátoři jsou celá Osvětová beseda a také rodinní příslušníci, kteří to mají dobrovolně povinně. Sejdeme se v sobotu odpoledne a po počátečním chaosu začneme vše připravovat, aby vše bylo tak jak má,“ vysvětluje také s úsměvem vedoucí Osvětové besedy Zdeňka Slámová. Každý rok připravují malou tematickou výstavu. Vloni to bylo na téma Tradiční české Vánoce, letos zimní sporty. Vystavené sáně, svetry, staré brusle a mnohé další půjčili na výstavu lidé z okolí.

A jak bude prožívat advent starostka Petra Jílková? „Začali jsme první adventní nedělí posezením u svařáčku a medoviny. Společně jsme v obci rozsvítili strom. Určitě se letos chci snažit prožít advent v klidu a bez shonu. A to také přeji všem ostatním.“

Pozvání do Rešic

8. prosince v 17.00 Čerti na návsi

„Přijďte se podívat do pekla a do nebe, opéct si špekáček s čerty a podívat se na Mikuláše s anděly. Je to opravdu zajímavý zážitek,“ zve starostka Rešic Petra Jílková.

16. prosince v 16.00 Adventní koncert v kapli sv. Jana Nepomuckého

Vystoupí smíšený pěvecký sbor Cantamus Corde z Jezeřan-Maršovic.