(Ne)známé

Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví v Dalešicích

04. 10. 2015

Nejen do dob Rakouska-Uherska, ale i do neopakovatelné atmosféry filmu Postřižiny režiséra Jiřího Menzela, natočeného podle povídky Bohumila Hrabala můžete vstoupit v Dalešickém pivovaru.

Jak se dříve vařilo pivo, kde se natáčely před 35 lety jedny z nejkrásnějších scén Menzelova filmu Postřižiny, jaká je historie místního pivovaru a další zajímavosti, se můžete dozvědět v Muzeu rakousko-uherského pivovarnictví, které se nachází v dalešickém pivovaru.Pro veřejnost bylo poprvé otevřeno v červnu 2003.

Díky rekonstrukci se mohou návštěvníci muzea podívat na unikátní varnu od firmy Nietzsche z Olomoucez roku 1882, o kterou se zasloužil tehdejší majitel, rakousko-uherský podnikatel Antonín Dreher.
Historii rodiny pivovarníků – Dreherů a historii dalešického pivovaru, o němž je první zmínka v roce 1609, přibližují dobové fotografie na stěnách muzea.

V původní varně byla natáčena známá a tolik oblíbená scéna – koupání paní správcové Maryšky v kádi. Filmu Postřižiny je v dalešickém pivovaru věnována samostatná část v objektu. 

K dalším neméně zajímavým expozicím muzea patří také parní stroj. Většina vystavených exponátů je původních, ostatní byly doplněny ze svozů z různých rušených podniků tohoto typu.

Muzeum a pivovar připravuje pro širokou veřejnost bohatý program.

Na konci srpna to byla třeba Hrabalovská noc, jejíž součástí jsou netradiční oživené prohlídky pivovaru. Návštěvníci se podívají na místa, kam se běžně nedostanou a zavzpomínají na poetickou atmosféru filmu Postřižiny.

Celý areál pivovaru navštíví ročně zhruba 80 000 až 100 000 hostů, z nichž se asi ¼ podívá do Muzea rakousko-uherského pivovarnictví. Po prohlédnutí muzea si mohou návštěvníci prohlédnout také nový provoz dalešického pivovaru spojený s  ochutnávkou piva. Vrámci této prohlídky se seznámí se současnou výrobou, prohlédnou si středověké ležácké sklepy, ochutnají pivo přímo ve sklepě z ležáckých tanků.

Muzeum je otevřeno po většinu roku, v hlavní sezoně probíhají prohlídky denně, v mimosezoně je třeba si čas prohlídky dohodnout na recepci pivovaru.