(Ne)známé

Motivuji chlapy se o sebe starat jak o svá auta, říká badmintonista Petr Koukal

06. 06. 2016

Speciální cyklotour, která má deset etap se může zúčastnit opravdu každý. Čtvrtá etapa končila v neděli 5. června v Rouchovanech. S pelotonem cyklistů sem přijel také Petr Koukal.

Letos se koná již sedmý ročník charitativní akce Na kole dětem, který podporuje onkologicky nemocné děti. Speciální cyklotour, která má deset etap se může zúčastnit opravdu každý. Čtvrtá etapa končila v neděli 5. června v Rouchovanech.  S pelotonem cyklistů sem přijel také Petr Koukal, mistr republiky v badmintonu, který sám má zkušenost s onkologickou léčbou a proto založil nadační fond STK pro chlapy.

 

Petře, co už máte vše za sebou v projektu Na kole dětem?

Dnes jsem dokončil svoji druhou etapu. Což je 250 km za dva dny. Je to i pro mě velká dávka, nejsem takový dobrý cyklista. Ale v této atmosféře a partě to celkem utíká. Máme také za sebou spoustu zastávek v několika městech a obcích. Je to pokaždé úžasné přijetí a je to skvělé, že to s námi lidé tak prožívají.

Vy jste velký sportovec. Kolo je ale přece jenom jiná disciplína než badminton. Jak se vám jelo?

Je to jiná disciplína, ale zároveň bezvadný prostředek pro kondici. Těch pár kilometrů, co mě ještě čeká, mám zařazeno do svého tréninkového plánu. I když trošku trpím, protože je to dlouhodobá sportovní činnost. Já mám tréninky vždy tak do dvou hodin, i když dvakrát nebo třikrát denně. Tady ale vyloženě šest hodin v kuse, to je pro mě jiný sport.  Je to super si vyzkoušet něco jiného. Všem to doporučuji.

Budou prázdniny, co vás čeká?

Prázdniny -  to já vůbec neznám. Před týdnem jsem začal olympijskou přípravu do Ria. Zatím byla jen hrubá část – kondiční. Postupně do toho začnu zařazovat badminton a celý červenec už pak budu trénovat v zahraničí a orientovat se na olympijské hry. Prázdniny jsem si akorát užil po své svatbě, kdy jsme byli týden na dovolené.

 

Manželka Gábina Koukalová (dříve Soukalová) se také účastnila projektu Na kole dětem?

Gábina jela včerejší etapu, dnes už nemohla, protože má svoje tréninkové povinnosti. Rouchovany ale navštíví, bude mě tu vyzvedávat. Utáhl jsem ji na řízek, že jí jeden schovám (smích).

Sám máte onkologickou zkušenost. Můžete nám to trochu přiblížit?

Před šesti roky mi bylo dvacet čtyři let a byl jsem na vrcholu sil a kariéry. Čistou náhodou jsem se dostal na urologické vyšetření, tam mi pan doktor řekl, že mám rakovinu a ještě ten den mě budou muset operovat. Byla to velmi silná zkušenost, ale vše dobře dopadlo. Přišel jsem včas. Proto se velmi rád k těmto projektům připojuji a mám i svůj nadační projekt STK pro chlapy. Snažím se chlapy motivovat k tomu, aby se o sebe starali jak o svoje auta a jednou za dva roky šli na svoji STK prohlídku.

 

Text a foto: Eva Fruhwirtová

Fotogalerie