Studenti

Moje prázdniny v jaderné elektrárně

31. 08. 2017

Když jsem se po základní škole rozhodoval co studovat dál, Energetika na SPŠ Třebíč byla jasná volba.

Teoretická výuka je ve 2. a 3. ročníku doplněna o týdenní exkurzi v jaderné elektrárně, což je  přínosná, ale krátká návštěva. Velkým překvapením proto bylo, když jsem letos, jako student 3.ročníku, dostal nabídku prázdninové brigády v elektrárně.

Po dlouhém procesu testů a ověřování jsem v červenci nastoupil do  útvaru „Péče o zařízení“. Tento útvar má na starost údržbu a servis, konkrétně „systémy kontroly a řízení“. K náplni mé práce patří kontrola a oprava databází, práce s dokumentací, ale i pochůzky po elektrárně. Mám možnost nahlédnout do fungování elektrárny jako celku, kdy je potřeba souhra mnoha lidí a zařízení. A funguje to. Naštěstí jsou pracovníci v elektrárně vstřícní a tak mohu vidět i různé věci, o kterých jsme se doposud učili jen teoreticky. Například nedestruktivní zkoušky materiálu jako je prozáření rentgenem nebo kapilární zkouška, které slouží k prověření kvality svarů.  Zajímavé bylo vidět zavážecí stroj manipulovat s palivem v reaktoru, různá čerpadla, armatury, potrubí, spoustu čidel a měřících zařízení. Zjistil jsem, že v elektrárně je možnost uplatnění pro velké množství oborů jako jsou elektrikáři, strojaři, chemici, fyzici a další.

Zkrátka, jaderná elektrárna je plná zajímavých technologií a ty 2 měsíce, které tu mám možnost být, jsou jen malé, ale moc zajímavé nahlédnutí do tohoto technického kolosu.

Filip Houzar

SPŠ Třebíč – obor ENERGETIKA 4.ročník

Fotogalerie